Negyvenkilenc napnyi hánykolódás után mentettek ki a tengerből egy indonéz tinédzsert – közölte hétfőn a délkelet-ázsiai ország külügyminisztériuma.

Fotó: MTI/EPA/Oszakai Indonéz Konzulátus, szerk. 

A 18 éves Aldi Novel Adilang lámpagyújtóként dolgozott egy úgynevezett rompongon. Ez egy fakunyhóra emlékeztető, vízen úszó halcsapda, amelyet a tengerfenékhez rögzítenek, és amelynek se motorja, se evezői nincsenek.

A fiú feladata az volt, hogy felkapcsolja a csapda fényeit, amelyek odavonzzák a halakat. Aldi hetente kapott friss élelmet, vizet és tüzelőanyagot a halak begyűjtésére érkezett munkatársaitól.

Az indonéz partoktól 125 kilométerre rögzített halcsapdát azonban július közepén elsodorta egy erős vihar.

A fiúnak úgy sikerült életben maradnia, hogy a tengerből kifogott halakat megsütötte a kunyhóban, a tengervizet pedig átszűrte a ruháin, hogy legyen mit innia.

Aldit augusztus 31-én mentette ki egy panamai hajó az Egyesült Államokhoz tartozó csendes-óceáni Guam szigethez közeli vizekből.

Az indonéz külügyminisztérium közleménye szerint a fiút az oszakai indonéz konzulátus vette gondjaiba szeptemberben az után, hogy az őt kimentő hajó kikötött Japánban.

Aldi szeptember 8-án tért haza szülővárosába családjához a Celebesz (Szulavézi) szigeten fekvő Manadóba. A fiú jó egészségnek örvend és szeptember 30-án ünnepli 19. születésnapját.