Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Révész Máriusz elmondta, a kormány különböző programokkal segíti a kerékpározás terjedését.

Példaként említette, hogy az elektromos rásegítésű kerékpárok támogatására a kormány 2 milliárd forintot fordított, ezzel 14 ezer elektromos kerékpár vásárlását segítette.

A városi teherszállítást szolgáló e-cargo teherkerékpárok beszerzésére 400 millió forintos keret áll rendelkezésre, eddig 200 e-cargo kerékpár vásárlását támogatták, ebből 10 került Kőbányára, és ez a lehetőség még nyitott.

Az államtitkár fontos célkitűzésnek nevezte azt is, hogy a dolgozók használjanak kerékpárt a munkába járáshoz. Hozzátette, hogy a parlament tavalyi döntése alapján a munkaadók kerékpárvásárlással támogathatják munkavállalóikat, a vételárat, illetve a szervizelést pedig elszámolhatják költségként.

Korábban írtuk

Az államtitkár szerint a kerékpárbeszerzések támogatásának nemcsak az a haszna, hogy zöldül a város, hanem a kerékpározás, a mozgás az emberek egészségére is jó hatással van.

D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere kiemelte, a kőbányai önkormányzat elkötelezett a kerékpározást segítő fejlesztésekben. Nagy lépéseket tettek azért, hogy a kerületben minél többen kerékpárral közlekedjenek, kerékpárutakat építettek, egyéb infrastrukturális elemeket, köztük szervizeket alakítottak ki, és hangsúlyt helyeznek a biztonságos közlekedésre.

Kijelentette, szintet léptek azzal, hogy a kőbányai önkormányzat 2020-ban elfogadta a klímastratégiáját, amelynek egyik fontos célkitűzése a mikromobilitás erősítése, az elektromos járművek bevonása az önkormányzat járműflottájába. Ennek részeként egyebek közt elektromos kerékpárokat, rollereket vásároltak, illetve az önkormányzat, valamint a Kőrösi Nonprofit Kft. élt a HUMDA Zrt. e-cargo kerékpárok vásárlásához kiírt pályázati támogatás lehetőségével. Az önkormányzat 5 darab, a Kőrösi Nonprofit Kft. szintén 5 darab e-cargo kerékpár vásárlásához kapott járművenként 500 ezer forint támogatást. Az e-cargo kerékpárokat az önkormányzat és intézményei, gazdasági társaságai használják majd áruszállításra.

Kérdésre válaszolva D.Kovács Róbert Antal elmondta, hogy egy e-cargo kerékpár beszerzési értéke 1,1 millió forint plusz áfa volt.