Kleinheisler László súlyos térdsérülése immár a múlté, és a kazah kirakatcsapat, az FK Asztana magyar légiósa rendületlenül bízik benne: klubja mellett a válogatottnak is újfent erőssége lehet, és 2020-ban Európa-bajnoki mérkőzésen léphet pályára Budapesten.

Fotó: MTI, archív

Kleinheisler László még augusztusban, a Celtic elleni Bajnokok Ligája-selejtezőben szenvedett súlyos térdsérülést, melynek következtében csupán a lelátóról szurkolhatta ki az Asztana sorozatban negyedik bajnoki címét. A mindössze 2009-ben alapított, ám azóta sikert sikerre halmozó, a Bajnokok Ligája főtábláját is megjárt együttes ősszel az Európa-ligában kiválóra vizsgázott, másodikként továbblépett csoportjából. A legjobb harminckettő között múlt csütörtökön a nagy múltú Sportingot fogadta – a fél év után visszatérő Kleinheisler Lászlóval a soraiban.

A magyar légiós felemás mérleggel zárta az összecsapást: noha kezdőként ötvenhét percet kapott, a portugálok hátrányból fordítva 3-1-es előnyt harcoltak ki a visszavágóra, a magyar légiós pedig akkora könyököst kapott az arcára, hogy percekig ápolni kellett. A lefújás után méterekről ki lehetett szúrni a száján éktelenkedő sebet, a „magyar Scholest” ugyanakkor nem abból a fából faragták, hogy különösebb jelentőséget tulajdonítson az esetnek.

– A kemény játékhoz a kazah bajnokságban is hozzá kell szokni, a bírók engedik a test test elleni párharcokat, nem fütyülik szét a meccset. Ezt leszámítva viszont nincs óriási eltérés az NB I-hez képest – mondta Kleinheisler az Asztana Arena interjúzónájában a Demokratának, röviddel a Sporting elleni első felvonást követően.

Hozzátette, kiválóan sikerült a téli dubaji edzőtábor, a térdében pedig egyáltalán nem érez fájdalmat, teljesen tünetmentes. Készen áll arra, hogy ismét csúcsformába lendüljön, és a feltételek is adottak.

– Kiváló körülmények között futballozhatok Asztanában, a stadionunk például világviszonylatban is a legkorszerűbbek közé tartozik. Odakint mínusz 20 fokos a hideg, amiből mindjárt plusz 20 fok lett azzal, hogy behúzták a tetőt, a lelátót pedig felfűtötték. A szélsőséges időjárás miatt szükség is van erre Kazahsztánban: amikor nyáron ideérkeztem, a Magyarországon megszokott, 30-35 fokos nyár fogadott.

A 23 éves labdarúgó elárulta, menyasszonyával otthonosan érzi magát a kazah fővárosban, zökkenőmentesen be tudtak illeszkedni. A kulturális és egyéb átmeneti nehézségek leküzdésében mindvégig számíthatott a csapattársaira, elmondása szerint valamennyiükkel remek a kapcsolata, időnként össze is járnak építeni a csapatszellemet. Ezt a Demokratának a szerb Marko Stanojević meg is erősítette, aki bár csak decemberben igazolt Asztanába, máris rendkívül pozitív benyomásokat szerzett a magyar középpályásról:

– Nagyon hasznos tagja a csapatnak, az edzéseken sem fogja vissza magát. Ráadásul nemcsak játékosként van a csapat segítségére, a pályán kívül is jól kijövünk vele.

Elek Ákos szintén Kazahsztánban, a Kajrat Almatiban légióskodik, ám mivel országon belül hatalmasak a távolságok, és a két város ezerkétszáz kilométerre fekszik egymástól, személyesen inkább csak a válogatott edzőtáborában találkoznak.

Ha már válogatott: Kleinheisler természetesen címeres mezben is szeretne bizonyítani, mindig örömmel veszi kézbe a kapitányi behívót. Eddigi válogatottbeli pályafutása bővelkedett a hullámhegyekben és hullámvölgyekben: első mérkőzésén győztes gólt lőtt a Norvégia elleni pótselejtezőn, elévülhetetlen érdemeket szerezve a 2016-os Európa-bajnoki kijutásban, legutóbb viszont éppen Andorrában lépett pályára, ahol a magyar csapat története egyik legfájóbb kudarcát szenvedte el. Arra az összecsapásra a mai napig rossz szájízzel emlékszik vissza, de nem kételkedik benne, hogy a csapat képes javítani, és eséllyel pályázik az újabb Eb-részvételre – főként azt szem előtt tartva, hogy a 2019 végére elkészülő, világszínvonalú új Puskás Ferenc Stadionban négy mérkőzést is rendeznek a kontinensviadalon.

A mieink az első lépést az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által életre hívott új sorozatban, a Nemzetek Ligájában tehetik meg a kijutás felé. Klein­heisler úgy véli, a görögök, a finnek és az észtek ellen kellemes meglepetést okozhat az együttes. Arra a kérdésre, hogy Georges Leekens újonnan kinevezett szövetségi kapitány tárcsázta-e már a telefonszámát, nemleges volt a válasz, de bízik benne, hogy erőfeszítései a szakember figyelmét sem kerülik el.

Czövek Oszkár/Asztana