A párbajtőröző Szász Emese bejutott a döntőbe a riói olimpián, így magyar idő szerint 22.45 órától az aranyéremért vívhat.A magyar versenyző a legjobb négy között a francia Lauren Rembivel csapott össze, s 10-6-ra győzött.
    
A fináléban a tavaly, illetve tavalyelőtt is világbajnok olasz Rossella Fiamingo lesz Szász riválisa.

Fotó: MTI

+++

A 48 kilogrammos Csernoviczki Éva a hetedik helyen végzett a riói olimpia cselgáncstornáján szombaton.

Csernoviczki, aki a világbajnok argentin Pauleta Pareto ellen elvesztett negyeddöntőben megsérült, de vállalta a folytatást, a mongol születésű kazah Otgontsetseg Galbadrakh ellen lépett tatamira a vigaszágon. Eddigi egyetlen meccsüket az Ázsia-bajnok nyerte.
    
A 29 éves magyar cselgáncsozó láthatóan óvatosan mozgott a combja miatt, míg ellenfele a gyors, pattogós dzsúdót erőltette. Az első percekben akciót egyikük sem tudott végig vinni, majd Csernoviczkinek volt egy ígéretes dobása, amit leszorítással próbált folytatni, de nem sikerült. Egy perccel a vége előtt a kazah versenyző kihasználta magyar ellenfele figyelmetlenségét, s egy ippont érő dobással eldöntötte a meccset.
    
„Fél lábbal nehéz megoldani egy ilyen feladatot” – nyilatkozott könnyeivel küszködve Csernoviczki Éva, aki elárulta, sokat gondolkodtak rajta, hogy folytassa-e, mivel ötvenszázalékosan nem volt értelme. „De aztán csillapodott a fájdalom, így elvállaltam. Megpróbáltam, talán lehetett volna jobban is, majd visszanézzük a meccset. Nem kellett volna erőltetni a támadást, de az ember ilyenkor ösztönösen cselekszik.”
    
Csernoviczki Csaba, az olimpiai bronzérmes dzsúdós édesapja és edzője úgy vélekedett, ha nincs a sérülés, lánya érmes lehetett volna.
    
„Ez a sérülés rányomta a bélyegét a szereplésére, sokkal jobb is lehett volna. Jó formában volt, egy érem ment el a sérülés miatt, ki merem jelenteni. Elkövetett a végén egy taktikai hibát, de a fájdalom miatt ilyenkor megoszlik a figyelem” – fogalmazott Csernoviczki Csaba.
    
Hidas Péter orvos elmondta, hogy a tatabányai cselgáncsozónál a combhajlító izom részlegesen elszakadt. Hozzátette, operálni nem kell, de egy-két hónapos pihenőre van szükség. 
    
A magyar dzsúdós 2008-ban, Pekingben szintén hetedik volt, míg a 2012-es londoni játékokon bronzérmet nyert, emellett vb-harmadik és kétszeres Európa-bajnok.

+++

A 200 méteren címvédő Gyurta Dániel visszalépett a szétúszástól, így 17. helyen zárt a 100 méter mell előfutamaiban a riói olimpia első, szombati versenynapján.

Az UTE versenyzője 1.00.26 perccel holtversenyben a 16. időt érte el a vele azonos futamban szerepelt új-zélandi Glenn Snydersszel, de a program végén végül nem úszott a 16 fős elődöntőbe kerülésért.
    
„Első úszásnak ez teljesen jó volt, látva azt, hogy a kétszázasok például nem is nagyon voltak itt. Akik pedig igen, azok nagyjából velem hasonló időt úsztak. Jó lett volna egy percen belül kerülni, de pár hibát elkövettem, ami miatt sok időt vesztettem. Pláne, hogy csak a kétszázra készültünk, bármi is történik, csak elvesztettünk egy százas úszást” – mondta a 27 éves Gyurta.
    
A szám elődöntője közép-európai idő szerint vasárnap 4.06-kor kezdődik.

Forrás, fotó: MTI