Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Japán a koronavírus-járvány negyedik hullámában van, az átoltottság azonban nagyon alacsony, mostanáig csupán a lakosság hat százaléka kapta meg a vakcina legalább egy adagját. A közvélemény szerint ismét el kellene halasztani a játékokat, Hasimotó Szeikó, a szervezőbizottság elnöke azonban kijelentette, erre csakis akkor kerülhet sor, ha a világ több országában jelentősen felerősödik a pandémia, és így ellehetetlenül a delegációk részvétele. Habár a házigazdák mindent megtesznek, hogy az eseményen való részvétel a lehető legbiztonságosabb legyen, a járvány sokakat eltántorít az utazástól. Szerencsére a sportolók közül eddig kevesen döntöttek a távolmaradás mellett, ám a rendezvény lebonyolításában segédkező 80 ezer önkéntes közül már tízezren jelezték, hogy mégsem számíthatnak a szolgálataikra.

Széles körű összefogás bontakozott ki annak érdekében, hogy az olimpián minimálisra csökkenjen a megfertőződés kockázata, az Európai Unió többek között 100 millió adag koronavírus elleni védőoltással segíti a lebonyolítását. Jó hír, hogy az ázsiai állam nemrégiben átkerült az EU biztonságos országainak listájára, ami azt jelenti, hogy az új fertőzöttek számának növekedése nem kiemelkedő, hasonló az uniós átlagéhoz. Persze a résztvevőknek ettől függetlenül szigorú egészségügyi előírásokat kell majd betartaniuk, az ezekről szóló szabálykönyv harmadik, egyben véglegesnek tekinthető verzióját nemrégiben hozták nyilvánosságra. Az előírások megsértése komoly szankciókat von maga után: a büntetések között figyelmeztetés, a játékokról történő ideiglenes vagy végleges kizárás, illetve pénzbírság is szerepel.

Az olimpiára külföldről 180 ezren akkreditáltak, ám Japán a hivatalos vendégek számát már korábban limitálta, a közelmúltban pedig tovább szűkítették a kört. Néhány hagyományos protokollesemény is elmarad ezúttal, nem rendeznek például hivatalos fogadást a külföldi országok közjogi méltóságainak, így is csökkentve az érintkezések számát. A média munkatársai, valamint a versenyzők is komoly megfigyelés alatt lesznek a játékok bő két hete alatt, GPS-készülékkel követik nyomon őket. Erre azért van szükség, hogy visszamenőleg meg lehessen nézni, mikor hol kivel találkoztak, így könnyebben azonosíthatóvá válik egy esetleges fertőzés kiindulópontja. Hogy japán szurkolók jelen lehetnek-e a versenyeken, az e hónap végén derül ki. A Kjódó hírügynökség úgy tudja, igen, de tízezerben maximálják a stadionokba beengedhető hazai nézők számát. Egy helyi lap értesülései szerint kritérium lesz a negatív teszt vagy oltási igazolás, csak ezek ellenében lehet majd belépni a küzdelmek helyszíneire. Ami biztos, hogy a sportolók a versenyük előtt legfeljebb öt nappal érkezhetnek meg az olimpiai faluba, és legkésőbb az utolsó megmérettetést követő második napon el is kell hagyniuk azt. A résztvevők nem mehetnek szórakozóhelyekre és étterembe, emellett rendszeres Covid-szűrésen kell átesniük. Szerencsére a kvótát szerzettek oltása jó ütemben halad, a NOB és a Pfizer megállapodásának köszönhetően 80 százalékuk már megkapta a vírus elleni vakcinát.

Miközben a szervezők azon dolgoznak, hogy megteremtsék a feltételeket a sikeres lebonyolításhoz, szép lassan gazdára talál az összes olimpiai kvóta. A kvalifikáció magyar szempontból igen sikeres, az indulási jogot megszerzők száma közelít a Magyar Olimpiai Bizottság által megjósolt 160-hoz. A jelenlegi állás szerint húsz sportág 154 magyar versenyzője már biztosan ott lesz Tokióban. Örömteli tény, hogy több olyan sportágban is sikereket értünk el, amelyek már régóta nem vagy még sosem delegáltak versenyzőt az ötkarikás játékokra. Ilyen például a ritmikus gimnasztika, a karate, a szlalom kajak-kenu, a műkorcsolya, a tekvondó, a női tőr és a kézilabda.

Korábban írtuk

Az óra ketyeg, elindult a visszaszámlálás, már csak egy hónapot kell várnunk az olimpia rajtjáig. Itthon is zajlik a lázas készülődés, elkezdődött például a sport- és formaruhák átadása-átvétele. Eközben a Magyar Nemzeti Bank ezüst és színesfém emlékérméket, a Magyar Posta pedig sorszámozott alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki az esemény tiszteletére. A tokiói Magyar Kulturális Intézetben magyar olimpiai ereklyékből és fotókból nyílt kiállítás, amely az 57 éve, 1964-ben megrendezett tokiói játékokat, illetve az ott elért magyar sikereket idézi föl. A látogatók többek között megtekinthetik Kozma István birkózó aranyérmét, a ’64-es vízilabdadöntő labdáját és két magyar játékos sapkáját, amelyben kiharcolták a bajnoki címet. Az értékes tárgyak és a korabeli fényképek mellett archív videók és kiadványok varázsolják az érdeklődők elé a magyar csapat szereplését, a versenyek és az edzések emlékezetes pillanatait, valamint azt, hogyan ismerkedtek a sportolók a japán közönséggel és fővárossal.

Menekült olimpikonok

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Tokióban is lesz menekültválogatott. Idén 12 sportág 29 képviselője alkotja majd a csapatot, őket a NOB ösztöndíjprogramjában szereplő 55 menekült sportoló közül választották ki. Várhatóan atlétikában, tollaslabdában, ökölvívásban, kenuban, kerékpárban, cselgáncsban, karatéban, tekvondóban, lövészetben, úszásban, súlyemelésben és birkózásban láthatjuk majd a válogatott egy-egy képviselőjét. Az olympics.com angol nyelvű oldalon arról is tájékoztatást adnak, ki miért válhatott a csapat tagjává. ν

Drukkoljon legyezővel!

Szurkolói legyezőkollekcióval jelentkezik a magyar tulajdonban lévő Anka Fans. A nyári sporteseményekre, köztük a tokiói olimpiára szánt, a hőségben enyhülést nyújtó eszközök kézzel készülnek. Többféle modellből választhatunk: a kisebb, összecsukható Palm Mini pirosban és zöldben, míg a Pebble Ria legyezők fehérben kaphatók. Előbbi kizárólag környezetbarát bambuszból, utóbbi részben papírból készült, műanyagot azonban egyáltalán nem tartalmaznak.