Szilágyi Áron edzője, Decsi András szerint tanítványa egész egyszerűen kiirtotta a fejéből azt a gondolatot, hogy veszíthet, ezért, illetve az általa elvégzett munkát és felkészülést ismerve nem aggódott akkor sem, amikor nehezebb helyzetbe került az immár kétszeres olimpiai bajnok kardozó a riói olimpia szerdai versenynapján.

Fotó: MTI, Czeglédi ZsoltA 26 éves klasszis vívó felkészülését tavaly ősz óta irányító szakember nehezen szólalt meg az eredményhirdetés után, mint mondta, leírhatatlan, katartikus élményben volt része neki is.
    
„Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, az volt a cél, hogy érmet nyerjen itt Rióban. Ez volt kimondva, persze a titkos cél a címvédés volt” – beszélt a tavalyi közös munkakezdésről Decsi, hozzátéve, hogy egy olimpiai bajnok felkészítésének átvétele nyilvánvalóan komoly szakmai kihívást jelentett a számára, ugyanakkor Szilágyival teljes harmóniában, probléma nélkül dolgoztak együtt. – „Nem volt nehéz vele sosem, nem vitatkoztunk. Neki voltak kisebb bosszúságai, a vesztes Európa-bajnoki negyeddöntő után például öt-hat percig nagyon dühös volt magára, de végig azt sulykoltuk, a cél az, hogy mostanra legyen csúcsformában, és ezt sikerült elérni.”
    
Decsi András a szerdai verseny értékelését azzal kezdte, hogy a sorsolás miatt nem bánkódtak, ugyanis fokozatosan következtek az egyre erősebb ellenfelek.
    
„A mexikói elleni kezdés nagyon jó volt, aztán a fehérorosz már nehezebb. Bujkevics tudta, hogy fizikailag nem tudja legyőzni Áront, ezért tördelte a meccset, próbálta kizökkenteni őt, de nem lehetett” – mondta az edző, kiemelve, hogy akkor sem aggódott, amikor döntetlen környékén állt a második meccs a vége felé, mert tisztában volt azzal, milyen állapotban van tanítványa.
    
A román Tiberiu Dolniceanu elleni negyeddöntő komoly kihívás volt Decsi szerint, mert nagyon kevés idővel a fehérorosz elleni sikert követően kellett újra pástra lépnie Szilágyinak.
    
„Próbáltunk kicsit ügyeskedni, minél több időt nyerni. Amikor a többiek már álltak bevonulásra készen, akkor Áron még elsétált kicsit, hogy ezzel is nyerjünk egy pár métert, pár perc pihenőt” – jegyezte meg. – „Az elődöntőig aztán már egy jóval nagyobb szünet következett, s megbeszéltük, mostantól új verseny kezdődik.”
    
A négy között Szilágyira a dél-koreai Kim Jung Hvan várt, aki világranglista-másodikként érkezett az olimpiára. Amint Decsi András megjegyezte, versenyzőjének korábban többször is meggyűlt a baja ázsiai vívókkal, éppen ezért külön készültek is rájuk, sikerült velük vívniuk, s az ellenük aratott győzelmekből és vereségekből is tanultak.
    
„Az elődöntőben bemutatott vívás taktikailag tökéletes volt, csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni” – jegyezte meg a szakember. – „A finálé előtt vártuk az ellenfelet. Az amerikai és az iráni versenyzőre is fel voltunk készülve, megvolt ellenük a taktika. Aztán Homer ellen a döntőben Áron nagyon koncentrált volt, minden tus után higgadt maradt, nem akart hülyeségbe belemenni, a fejében minden tust benne volt.”
    
A korábban a hongkongi és a szingapúri válogatott szövetségi kapitányaként is tevékenykedő 39 éves Decsi András külön kiemelte, hogy Szilágyi előtt mindössze négyen tudták megvédeni címüket ebben a számban.
    
„Ez hatalmas dolog, történelmi tett” – mondta.

(Forrás és fotó: MTI)