Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Az államtitkár beszédében kifejtette, az egyetemek megújításának új, elmúlt években bevezetett modellje nemcsak azt jelenti, hogy a korábbinál versenyképesebbek, rugalmasabbak az egyetemek és haladnak előre a nemzetközi ranglistán – mint mondta, 12 magyar egyetem van a világ legjobb 5 százalékában – , hanem a sport is része.

Hirdetés

„Jó az egyetemi világ, jó a magyar tudomány, híresek a magyar tudósok. Hogyan születnek a nagy gondolatok? A nagy gondolatok akkor születhetnek, amikor mozgunk, sportolunk, futunk, mivel a futás kifejezetten alkalmas arra, hogy átgondoljuk mindazt, ami történik” – hangsúlyozta Hankó Balázs. Mindehhez hozzátette, hogy a tanulás vagy a kutatás mellett a rendszeres sport is fontos, ezért támogatja a kormány az egyetemi sportot 2,5 milliárd forinttal.

Bartha Zsolt, a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség elnöke kiemelte, a futóklub egyedi kezdeményezés valamennyi egyetem részvételével. A klubtagok minden kedden és csütörtökön délután Sperka Tamás ultraterepfutó vezetésével futhatnak majd és Bartha Zsolt szavai szerint a cél a „közösségi örömfutás”. Rámutatott: tanulás, munka után jó a mozgás, ezt szeretnék biztosítani a fiataloknak.

A szövetség elnöke azt is elárulta, hogy már egy konkrét célt is kitűztek a futóklub tagjai elé. Méghozzá azt, hogy a felkészüljenek arra: a jövő évi Európai Egyetemi Játékok két helyszínére, Miskolcra, majd Debrecenbe váltóban elfussanak.

Korábban írtuk

Hankó Balázs maga is rendszeresen fut és elmondta, azt nem ígéri, hogy minden kedden és csütörtökön ott lesz a futóklubban, de ha hívják, szívesen csatlakozik majd a jövő évi váltófutáshoz.

A bejelentést követően több tíz fiatal Sperka Tamás vezetésével 6 kilométert futott a sporttelepen.