A szerda esti programok előtt a stadionparkban sétálva a rengeteg magyar szurkoló között is kitűnt egy 12-15 fős kis csoport, zászlókkal, feliratokkal és kitörő jókedvvel. A „Gázt bele Gizi, Hajrá Viki” molinó és a „Hajrá Viki 5000-szer póló alapján azért ki lehetett találni, hogy magyar bajnok hosszútávfutó miatt érkezhetett a csapat. Wagner-Gyürkés Viktória az 5000 méteres síkfutásban indult volna szerda délelőtt, de a hőség miatt a futam átkerült az esti programba. A lelkes szurkolókhoz lépve kiderült, a magyar versenyző hozzátartozói jöttek biztatni Vikit a Nemzeti Atlétikai Stadionba. Szinte a teljes rokonság kilátogatott a hazai világbajnokságra: szülők, nagyszülő, testvér, bérmaszülő, após, anyós szóval egy nagy csapat támogatta a helyszínen a magyar futót. Megtudtuk, hogy a felkészülés jól sikerült, Viki remek formában várja futamát. Ugyanakkor a család azt is leszögezte, a mezőny nagyon erős, reálisan nincs esély felvenni a versenyt az élversenyzőkkel, épp ezért a cél saját legjobbjának megjavítása.

Hirdetés

Wagner-Gyürkés Viktória idén júniusban a franciaországi Montessonban futott 15:14:24-es egyéni csúcsot, míg előtte a legjobbját tavaly a müncheni Európa-bajnokságon tejesítette, ami 15:16:11-es időeredményt jelentett.

A világbajnokságon a szerdai első futamba került, a nyolc között kellett volna végezni a továbbjutáshoz, de ahogy a család is mondta, erre nem volt reális esélye. Az első körökben a mezőny végén haladt, majd ahogy nőtt a tempó, a magyar atléta hátránya is növekedett. A húsz futó között 16. helyen ért célba, 15:29:42-es idővel, ami elmaradt egyéni legjobbjától. A verseny után úgy nyilatkozott a Demokratának, mindent kiadott magából.

– Örültem, hogy átcsúszott a programunk estére, bár még így sincs az ötezerre alkalmas idő, most is nagyon meleg volt. A futam elejét lassúnak éreztem, épp ezért a verekedésből is ki akartam maradni, ilyen tempóért nincs értelme. Utána viszont érzésem szerint jött egy erős váltás, amit sajnos nem bírtam el. Egy ideig futottam ezt a tempót, erősebbnek is éreztem a második ezremet. Később leszakadtam, próbáltam futni a saját tempómat, de ilyenkor hiába nyomja az ember, lassabb, mint amit szeretne és amit eltervezett. Örülök, hogy a végén pár embert utolértem, tudtam hajrázni és kifutottam magam. Jobbat szerettem volna, időben és helyezésben is, de mindent megtettem és összességében jó élmény volt.

Korábban írtuk

Fotó: MTI

A magyar atléta egyáltalán nem csalódott, mert mindent megtett, bár azt elismeri, ez nem volt igazán jó futás.

– Csalódott azért nem vagyok, mert amit tudtam, kihoztam magamból. Ebben az irambeosztásban, ebben a mezőnyben nem volt realitás az egyéni csúcs megdöntése, talán ha egyenletesen kezdünk, de ahogy a futam közepén éreztem magamat, nem biztos, hogy ez most ment volna. Egyébként a felkészülés tényleg nagyon jól sikerült, top állapotban vagyok, ma is jól éreztem magam, mindez nem jött ki abban a 15 percben.

Wagner-Gyürkés Viktória tavaly sérülés miatt kényszerűségből váltott versenyszámot, a 3000 méteres akadályfutás helyett 5000 méteres síkfutásra. Úgy gondolja, mai napig nemzetközileg eredményesebb lehetne a korábbiban, de a váltást sikeresnek véli. 2017 óta harmadik világbajnokságán vesz részt, de a jövőben többet szeretne elérni, mint a sikeres kvalifikáció. A hazai világbajnokságon való indulás mindezekkel együtt hatalmas élmény volt számára.  

– Szenzációs volt itthon versenyezni, elképesztő a közönség, nem is gondolná az ember, hogy ennyi mindenkit megmozgat itthon a világbajnokság, és ennyire szurkolnak minden magyarnak. Az egyik versenyzőtársam megjegyezte, ő is libabőrös lett a bemutatásomnál. Hálás vagyok, hogy itt lehetek és ez az élmény megadatott a pályafutásomban. A felkészülés alatt is hatalmas motivációt jelentett, hogy hazai világbajnokságra készülünk. Hiába tudtuk, vártuk, bizakodtunk, mégis mindenki várakozását felülmúlta. Nagy lendületet ad a jövőre nézve, Párizsban innen folytatjuk, csak kicsit jobb eredménnyel.