Imre Géza, a riói olimpián egyéniben ezüst-, csapatban pedig bronzérmes párbajtőrvívó hazaérkezése után úgy nyilatkozott, valószínűleg nem hagyja abba a versenyzést.

A Bp. Honvéd 41 éves klasszisa ezt szerdán délután, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren megtartott sajtótájékoztatón jelentette ki, de hozzátette: a végső döntést még többekkel, például a klubvezetőséggel is meg kell beszélnie.

„Ne sajnáljanak engem, jó életem van, boldog vagyok, igyekszem kiélvezni az ezüstérem szépségét” – felelte arra az elmúlt egy hétben sokszor feltett kérdésre, nem nyomasztja-e, hogy dél-koreai ellenfelével szemben 14-10-es vezetésről maradt alul az egyéni döntőben.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke kifejtette: nem lepődött meg a magyar vívók jó riói szereplésén, vagyis hogy 44 évvel München után ismét sikerült ilyen eredményesen teljesíteniük.

Az elnök először a családtagoknak, barátoknak köszönte meg a segítséget, amit a versenyzőknek nyújtottak a felkészülés során, majd a magyar kormánynak azt a támogatást, amelyet az olimpiai kvalifikáció során biztosított ahhoz, hogy a vívóválogatott tagjai – a férfi párbajtőrözők kivételével, akik itthon készültek – külföldön edzőtáborozhattak. 

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a Rióban elért siker az egész magyar vívásé, a sportágban tapasztalt összefogásé.

„A versenyzők maximális sportszerűséggel és fegyelemmel csinálták végig az olimpiát, ez a forrása a sikernek” – jelentette ki a kapitány, aki szerint azok a vívók is fantasztikusan teljesítettek, akik nem nyertek érmet. „Szívből remélem, hogy ez a folyamat Tokióig folytatódik” – zárta mondandóját.

Dancsházy-Nagy Tamás fegyvernemi vezetőedző, egyben Imre Géza, Boczkó Gábor és Somfai Péter mestere elmondása szerint boldog és nagyon elégedett a tanítványaival.

Fotó: MTI, archív

„Nagyszerűen teljesítettek, fantasztikus élmény volt közelről végigélni azt, amit a fiúk Rióban összevívtak a páston” – közölte, majd utalt arra, hogy mindannyian honvédosok, s a klubvezetésnek is köszönetet mondott a felkészülés során nyújtott támogatásért.

Boczkó Gábor kifejtette, nem neheztel Imre Gézára azért, mert az egyéni versenyben elütötte őt a továbbjutástól, s elismerte, hogy kettejük csatájában a jobbik győzött. A 39 éves vívó a jövőjét illetően csak annyit mondott, az idei országos bajnokságon még biztosan elindul, s ott szeretne visszavágni Imre Gézának. Elismerte, hogy a csapatversenyben már nem úgy ment neki a vívás, ahogyan szerette volna, majd gratulált a helyére beállt Somfai Péternek.

A bronzmeccsen tartalékból főszereplővé vált Somfai nem lepődött meg azon, amikor becserélték, mivel bevallása szerint az egész edzőtáborozás alatt arra a pillanatra készült. „Igyekeztem teljesen kizárni a külvilágot, s csak a következő találatra koncentrálni” – mondta, majd azt hangsúlyozta, hogy a bronzérem megszerzése igazi csapatmunka volt.

A szerdán délután érkezett párbajtőrözőket – akik többek között úszók, cselgáncsozók, sportlövők, atléták és tornászok társaságában tértek haza – több száz fős tömeg várta a repülőtéren. A legnépszerűbb olimpikon Imre Géza volt, akinek a fogadására összegyűlt fiatal rajongók a közös fotózás mellett még a magyar labdarúgó-válogatott indulóját, a „Az éjjel soha nem érhet véget” kezdetű dalt is elénekelték.

MTI

Fotó: MTI/Máthé Zoltán