Hirdetés
Fotó: MVLSZ/Madar Dávid, archív, illusztráció

A vasárnapig tartó torna győztese elsőként indulási jogot nyer a jövő nyári tokiói olimpiára.

A 15 fős keretből ezúttal is Dőry Farkas maradt ki, mellette pedig Gór-Nagy Miklós foglalt helyet a lelátón. A kapuban – ahogyan eddig is – a spanyolok elleni ötméteres-párbaj hőse, Kardos Gergely kapott bizalmat.

A japán csapat szerdán tíz góllal kiütötte azt a kanadai csapatot, amely a nyitófordulóban nagy meglepetésre 10-9-re legyőzte a magyar válogatottat.

A magyarokat már nem tudták ennyire meglepni a japánok szoros letámadós taktikájukkal, az első akció végén Német Toni érvényesítette fizikai fölényét, majd Bedő Krisztián harcolt ki ötméterest, amelyet Bátori Bence bombázott a hálóba. A japánok egy kontra után megúszásból szépítettek, ötméteresből pedig egyenlítettek. A magyar csapat Nagy Ádám révén került újra előnybe, Kovács Gergő kiállítását viszont kihasználta a rivális. A Német ellen ítélt kontra után vezethettek volna a japánok, de Kardos ziccert védett.

A második felvonás japán akciógóllal indult, de Bedő egy szép elmozgás után ugyancsak azonos létszámnál egyenlített. Támadásban kezdett kissé tanácstalan lenni a magyar csapat – az egyik fórnál még lövésig sem sikerült eljutni –, a japánok pedig újra megszerezték a vezetést. A túloldalon viszont érkezett a csapatkapitánnyá előlépett Erdélyi Balázs és a léc alá bombázott. Mindeközben Kardos többször is hátrányban mentett fontos pillanatokban, majd Német látványos mozdulattal talált be, visszaszerezve ezzel a vezetést. Bő fél perccel a nagyszünet előtt egy gyorsan megjátszott fórból egyenlítettek az ázsiaiak.

A fordulás után a spanyolok ellen négyszer eredményes Pásztor Mátyás köszönt be, a másik oldalon viszont Inaba Juszuke lövésébe ugyan belekapott Kardos, de a labda épphogy áthaladt a képzeletbeli gólvonalon. Néhány pillanat múlva a megúszó Pásztor könnyedén volt eredményes, előnyben viszont egy nagyon rossz passz következett. A japánok támadásban elkezdtek hibázni, Német góljával pedig kettővel meglépett a magyar válogatott. Fél perccel a dudaszó előtt Inaba negyedszer is betalált, minimalizálva ezzel a különbséget a zárófelvonás előtt.

A negyedik negyed elején a magyar csapat két perc alatt eldöntötte az összecsapást: 119 másodpercen belül Német két gyönyörű lefordulással, Kállay Márk pedig emberelőnyből talált be. Az utolsó négy és fél percben már Bisztritsányi Dávid védett.

„Számítottam rá, hogy valamikor majd a japánok elé kerülünk és akkor meg tudunk lépni. Nem aggódtam, mert a játékosok még döntetlen állásnál is betartották, amit kértem tőlük. Ahogyan ment előre a mérkőzés, csökkentettük a hibáinkat. Tetszett, amit láttam, örülök, hogy úgy játszott a csapat, ahogy szerettük volna”

– nyilatkozta Märcz Tamás szövetségi kapitány. Hozzátette, Ausztrália nagyon kemény falat lesz.

„Láttuk, hogy Aaron Youngert pihentették ma a horvátok ellen. Nagyon komplett csapat, egész évben együtt tudnak készülni egy-két játékost leszámítva. Nagyon erősek, láttuk is, hogy a szerbek és a horvátok ellen is nagyon jó meccset tudtak játszani. Fel fogunk készülni rájuk”

– magyarázta.