Fotó: MTI/Kovács Tamás
Schafer András (b) és a szerb Aleksa Terzic (j) a Magyarország – Szerbia barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Arénában 2022. március 24-én
Hirdetés

A vb-résztvevő rivális a győztes találatot a 35. percben szerezte, amikor Aleksandar Mitrovic lövése és Gulácsi Péter bravúros védése után a Nagy Zsolt szerencsétlenül ért a labdába, ami így a magyar kapuba került. Ezzel az öngóllal a magyarok először kaptak ki az önálló Szerbiától, amellyel harmadszor találkoztak.

Marco Rossi szövetségi kapitány csereként két újoncnak adott játéklehetőséget a paksi gólkirály-jelölt Ádám Martin, valamint a honosított, 21 esztendős Callum Styles személyében, aki két éve tudta meg, hogy egyik nagymamája magyar. A nemzeti együttes kedden az északír csapat vendége lesz Belfastban.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Styles Callum kapura lõ a Magyarország – Szerbia barátságos labdarúgó-mérkõzésen

Magyarország-Szerbia 0-1 (0-1)
Puskás Aréna, 30 ezer néző, v.: Filip Glova (szlovák)
gólszerző: Nagy Zs. (35., öngól)

Magyarország: Gulácsi – Nego (Bolla, 59.), Botka (Kecskés, 80.), Lang, Fiola, Nagy Zs. (Styles, 70.) – Nagy Á. (Gazdag, 59.), Schäfer – Sallai (Vécsei, 80.), Szoboszlai – Szalai Á. (Ádám, 70.)

Szerbia: V. Milinkovic-Savic – Veljkovic (Racic, 77.), Nastasic (Terzic, 65.), Pavlovic (S. Mitrovic, 55.) – Lukic (Radonjic, a szünetben), Gudelj – Zivkovic (Jovic, a szünetben), Tadic, S. Milinkovic-Savic, Kostic (Ristic, a szünetben) – A. Mitrovic

Korábban írtuk


35. perc: Bal oldali szerb szöglet után a túloldalon felfutó Mitrovic – kezezésgyanúsan – átvette a labdát, majd nagy erővel a rövid felső sarok irányába lőtt, de Gulácsi bravúrosan – a keresztléc segítségével – hárított. Azonban a kipattanóhoz olyan szerencsétlenül ért hozzá Nagy Zsolt, hogy saját kapujába sodorta a labdát, amelyet már csak a gólvonalon túlról vágott ki Fiola (0-1).


A szurkolók élőképpel és egy Gábor Áron tüzér őrnagytól származó 1849-es idézettel fogadták a csapatokat: „a hazáért mindent a legjutányosabban”.

Barátságos mérkőzéshez illően óvatosan kezdett mindkét csapat, de az „ismerkedős” perceket követően egyre bátrabban lendült támadásba is. Mindkét fél előtt egy-egy helyzet adódott, Szalai (lesről leadott) fejesét a szerb kapus bravúrral védte, míg Kostic ugyan betalált a magyar kapuba, de a Botkával szembeni szabálytalanság miatt kifelé járt szabadrúgás. A két válogatott szervezettségét az is mutatta, hogy a védők rendre lesre állították a támadókat, így legfeljebb a szurkolóknak okoztak izgalmat a kisebb-nagyobb lehetőségek, amíg a játékvezető le nem fújta a szituációt. A magyarok mezőnyben egyenrangú partnerei voltak a vb-résztvevő riválisnak, de hátul Nagy Zsolt hibája miatt mégis a vendégek vonulhattak előnnyel az öltözőbe.

A második félidőben sem változott a játék képe: Marco Rossi csapata bár nem játszott hibátlanul, de méltó ellenfele volt a papíron jobb erőkből álló szerb együttesnek. Kifejezetten veszélyes akciókat is tudott vezetni, de az utolsó passzokba vagy a befejezésekbe rendre hiba csúszott, például Sallai 16 méterről tiszta lövőhelyzetben kétszer sem találta el a kaput.

Az idő múlásával és a sokasodó cserékkel visszaesett a lendület, a szerbek biztosan őrizték minimális előnyüket, sőt, egy ízben a magyar védelem majdnem megint összehozott egy gólt a vendégeknek, egyszer pedig, Aleksandar Mitrovic ziccerénél, Gulácsi védett bravúrral.

A hajrában a mieink próbáltak nyomást gyakorolni a szerbekre, de nagy helyzetet nem sikerült kialakítani, mígnem a hosszabbítás utolsó percében Schäfer András a kapufát találta el, a kipattanót pedig Szoboszlai Dominik a lényegében üresen álló kapu mellé lőtte… Így maradt az egygólos vereség.

A mieink bár nem játszottak csúcsformában, de ez igaz volt a szerbekre is, a döntetlen igazságosabb lett volna.