A magyar labdarúgó-válogatott elvesztette esélyét a csoportelsőségre a Nemzetek Ligája C osztályában, mivel hétfőn Tallinnban 3-3-as döntetlent játszott az észtek vendégeként.

Fotó: MTI

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a 20. percben hátrányba került az észtek első Nemzetek Ligája-találatával, de négy perccel később Nagy Dominik pontos lövésével egyenlíteni tudott. A szünet után a csapatkapitány Szalai Ádám már a vezetést szerezte meg a magyaroknak, és bár az észtek két szerencsés találattal fordítottak, Szalai fejjel újra egyenlíteni tudott.

A csoport másik mérkőzésén a finnek megőrizték százszázalékos mérlegüket, így biztossá vált, hogy a magyarok nem végezhetnek a kvartett élén, azaz nem juthatnak fel a B osztályba.

A sorozat egy hónap múlva folytatódik: a magyar válogatott november 15-én az észteket, majd három nappal később a finneket fogadja a Groupama Arénában.

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 4. forduló:

Észtország-Magyarország 3-3 (1-1)

Tallinn, A. Le Coq Arena, 3043 néző, v.: Halis Özkahya (török)

    gólszerzők: Luts (20.), Pikk (69.), Anier (79.), illetve Nagy D. (24.), Szalai (54., 81.)

    sárga lap: Anier (23.), Luts (73.), Baranov (82.), illetve Nagy D. (75.), Pátkai (93.)

Észtország: Mihkel Aksalu (Sergei Lepmets, 43.) – Taijo Teniste, Nikita Baranov, Joonas Tamm, Artur Pikk – Siim Luts, Ilja Antonov, Karol Mets, Konstantin Vassiljev, Henrik Ojamaa – Henri Anier (Ats Purje, 90.)

Magyarország: Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő (Bese Barnabás, 80.), Willi Orbán, Kádár Tamás, Baráth Botond – Nagy Ádám, Kleinheisler László (Pátkai Máté, 68.) – Nagy Dominik (Eppel Márton, 75.), Kovács István, Sallai Roland – Szalai Ádám

I. félidő:

20. perc: Anier robogott el a bal oldalon, az ötösre érkező beadásából a középen berobbanó Luts Kádár mellől a kapuba lőtt (1-0).

24. perc: Nagy Dominik csapott le a labdára három észt védő között az ellenfél térfelének közepén, majd a 16-os vonaláról estében egy védő szorításában a bal alsó sarokba lőtt (1-1).

II. félidő:

54. perc: Bal oldali szöglet után az észtek röviden és középre szabadítottak fel, Sallai visszafejelte a labdát az ötösön álló Szalainak, a csapatkapitány mellel átvette, majd egy védő szorításában még megfordulni is volt ideje, hogy aztán jobbal a léc alá zúdítsa a labdát (1-2).

69. perc: Pikk bal oldali beadása megpattant a becsúszó Pátkain, majd a labda Gulácsi felett a kapuba hullott (2-2).

79. perc: Arnier csapott le egy megpattanó labdára, és tíz méterről Gulácsi lábai között a kapuba lőtt (3-2).

81. perc: Kovács jobb oldali szögletét Szalai öt méterről a bal alsó sarokba fejelte, a kapus már csak belekapni tudott a labdába, amely a kapufáról a hálóba pattant (3-3).

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a Finn-öböl partján tett átmozgató sétával hangolt az összecsapásra, amely előtt egy órával már tíz észt dobos teremtett hangulatot a stadion oldalánál.

A találkozó 12 fokos hidegben kezdődött, a 14 ezer fő befogadására alkalmas A. Le Coq Arena negyede sem telt meg. A helyszínen mintegy 250 magyar néző buzdította kedvenceit.

Tapogatózó játékkal indult a találkozó, az első, kaput eltaláló lövésre 18 percet kellett várni, de Vassiljev lövését Gulácsi magabiztosan hárította. Két perccel később az észtek megszerezték első találatukat a Nemzetek Ligájában. Ez nem fogta meg a vendégeket, viszont élénkebbé tette a játékot, négy perc múlva pedig már 1-1 állt az eredményjelzőn: Nagy Dominik első találatát szerezte a nemzeti együttesben. Az észt hálóőr ápolása miatt pár percig állt a játék, amely ezután lassabbá vált. A kényszerszünet nyomán megítélt négyperces hosszabbításban aztán felpörgette a ritmust a magyar válogatott, Szalai ugratta ki Nagy Dominikot, akinek ziccerét védte az észt cserekapus.

A fordulást követően újabb hosszas ápolás következett egy hármas összefejelés miatt, majd az 50. válogatott meccsét játszó Szalai szerezte meg a vezetést a magyaroknak – a csatár ezt megelőzően hat találkozón nem talált be a nemzeti csapatban. A magyar mezőnyfölény ezután is folytatódott, így meglepetésre egyenlítettek a hazaiak egy látszólag ártalmatlan szituációban. Az egyenlítés megzavarta a magyar együttest, ezt kihasználva a vezetést is átvették a házigazdák, ám Szalai második góljával ismét egyenlítettek a magyarok.

A nemzeti csapat sorozatban nyolcadik idegenbeli találkozóján maradt nyeretlen, 2016 októbere óta két döntetlen mellett hatszor kapott ki.
 

Rossi: az edzőé a felelősség

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalja a felelősséget azért, hogy a magyar labdarúgó-válogatott hétfőn 3-3-as döntetlent játszott Észtország vendégeként a Nemzetek Ligája C osztályában, és így már nincs esélye a feljutást jelentő csoportelsőségre.

Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt, archív

Fotó: MTI, archív

„Három nappal ezelőtt remek védekezéssel játszottunk, ezúttal viszont háromszor is gólt kaptunk az észt együttestől, ami elsőre nehezen érthető” – felelt az MTI kérdésére Marco Rossi a találkozó utáni sajtótájékoztatón. „Második átgondolásra azonban az edzőé a felelősség, és én vállalom ezt” – tette hozzá.

Rámutatott, hogy ő hozta a döntéseket, négy védőből kettőt kicserélt, még ha az egyiket kényszerből is – utalt Fiola Attila sárga lapos eltiltására.

„A fő probléma a védők közötti távolság volt. Az, amit gyakoroltunk, lényegesen különbözik attól, amit ma láttam a pályán. Eszerint a játékosok nem voltak elég felkészültek, vagy nem koncentráltak úgy, ahogy kellett volna. Magasan ma teljesített legrosszabbul a védelem az eddigi mérkőzéseink alatt” – fejtette ki az olasz szakvezető, aki ennek okaként az összeszokottság hiányát jelölte meg.

Rossi szerint elöl biztató jeleket mutatott a csapata, hátul viszont túl sokat hibázott. Úgy vélte, ez az ő felelőssége, mivel neki kell megszerveznie a védekezést, ez az első három fordulóban sikerült is, hétfőn azonban nem. Pozitívumként azt hangsúlyozta, játékosai megfelelően reagáltak arra, hogy hátrányba kerültek, nem rogytak meg a nyomás alatt, az utolsó pillanatig küzdöttek.

„Nem akarok az egyéni hibákról beszélni, nem fogok senkit hibáztatni” – fogalmazott újságírói kérdésre. „Nem vagyok varázsló, sokszor megkérdezem magamtól, én vagyok-e a legmegfelelőbb személy erre a posztra.”

Leszögezte, a következő két találkozót annak ellenére is meg akarják nyerni, hogy már nincs esélyük az első hely elérésére. Kitért rá, nem volt szerencsés helyzet, hogy három idegenbeli meccs mellett egy zárt kapus hazai találkozóra került sor az első négy fordulóban.

„Az elmúlt három mérkőzésen nekünk is, ellenfeleinknek is megvoltak a lehetőségeink, ám csak egy-egy találat született. Ma ezek a helyzetek itt is, ott is bementek” – értékelt az MTI-nek az észt kapitány, Martin Reim. „Próbáltuk az ellenfelet minél kevesebbet hagyni tisztán játszani a labdával, hisz ez a kulcs, de ez nem mindig sikerült.”

Elmondta, nem elégedett, mivel három gólt kaptak, ami túl sok egy meccsen. Rámutatott, mivel a korábbiaknál támadóbb felfogásban játszottak, ezért fordulhatott elő, hogy védekezésben többször is hibáztak.

„Számunkra minden meccs nehéz, ma is a határaikig beleadtak mindent a játékosok” – hangsúlyozta Reim, aki kitért rá, hogy a magyarok néhány poszton gyorsabbak és technikásabbak, ám ezt más területeken ellensúlyozták.
 

Nagy Ádám: saját magunknak köszönhetjük

Nagy Ádám szerint saját magának köszönheti a magyar labdarúgó-válogatott, hogy az észtek elleni tallinni 3-3-as döntetlennel elvesztette esélyét a csoportelsőségre a Nemzetek Ligájában.

Fotó: MTI

„Nagyon más nem is lehet ilyenkor az emberben, mint csalódottság és keserűség. De igazság szerint saját magunknak köszönhetjük, nem lehet szerencséről vagy szerencsétlenségről beszélni” – fogalmazott a középpályás, aki rámutatott: három kapott góllal csak nagyon ritka esetben lehet nyerni.

„Mind a három pillanatnyi dekoncentráltságból, fókuszvesztésből adódott, ezt nemzetközi szinten megbüntetik, még akkor is, ha nem a spanyolok ellen játszik egy csapat” – mondta.

Rámutatott, jobb lett volna, ha az 1-0-ra elvesztett pénteki athéni találkozó máshogy alakul, akkor jobb hangulatban készülhettek volna a hétfői összecsapásra. Hozzáfűzte, azt a mérkőzést az elemzésével le kellett zárniuk, utána már a tallinni találkozóra kellett koncentrálniuk.

„Így nem írnám az Athénban történtek számlájára, saját kezünkben volt a sorsunk – hangsúlyozta. – Talán még látszik, hogy sok a hozzám hasonlóan nemzetközi szinten rutintalan játékos. Kevesen vannak, akik folyamatosan nemzetközi kupákban játszanak, márpedig ezek a tapasztalatok nagyon sokat számítanak. A mérkőzéseken kijönnek azzal, hogy akárcsak egy fél pillanatnyira se veszítsük el a figyelmünket, és akkor nem kapunk ilyen buta gólokat.”

Kiemelte, szeretnék megnyerni a sorozatból hátralevő két budapesti összecsapást: a válogatott november 15-én az észteket fogadja a Groupama Arénában, majd három nappal később ugyanott a finnek ellen zárja a C osztály 2. csoportjának küzdelmeit.

Az első találatot szerző Nagy Dominik felidézte: nagyon boldog volt a gól pillanatában, bár tudta, hogy csak egyenlítő gól volt, de mégiscsak az első, amelyet a válogatott színeiben lőtt. „Egy hosszú labdára sikerült lecsapnom, eltolnom a védők mellett, és estemben elrúgnom.”

Kiemelte, hogy változatos mérkőzésen hagytak két pontot az észt fővárosban, ezért csalódottak, hisz nagyon nehéz helyzetbe hozták magukat.

Kitért rá, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány az észtek feltérképezése után olyan támadósort próbált pályára küldeni, amelyet nem tipikus szélsőjátékosok alkotnak. „Inkább befelé mozogtunk, mert tudtuk, hogy nagy rések vannak a védők és a középpályások között. Ezt többé-kevésbé sikerült is kihasználni, hisz a gól is ebből lett.”

Leszögezte, érezte a kapitányi bizalmat, amely számára a legfontosabb, hisz így tud a legjobban teljesíteni.

A 2-0-s hazai győzelemmel zárult finn-görög összecsapásról úgy vélekedett: „mondanám, hogy meglepetés, de ebben a csoportban már nem az, hisz négy meccsből négyet megnyertek. Ez arra mutat, hogy a finn válogatott erős”.

Rámutatott: az utolsó fordulóban otthon fogadják a finneket, ami egy jó lehetőség lesz, hogy legyőzzék őket.
 

Folytatódott az idegenbeli rossz sorozat

A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn a Nemzetek Ligájában játszott 3-3-as észtországi döntetlennel folytatta kétéves idegenbeli nyeretlenségi sorozatát.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A magyarok vendégként legutóbb 2016. október 10-én Lettországban diadalmaskodtak 2-0-ra. Azóta tavaly és idén nyolc idegenbeli meccsükön a fehéroroszországi és a mostani döntetlen mellett hatszor kikaptak. A nemzeti együttes ezen találkozók mindegyikén kapott gólt.

A magyar labdarúgó-válogatott idegenbeli mérkőzései az elmúlt két évben:

    2017. március 25., Lisszabon:

Portugália-Magyarország 3-0 (2-0) – vb-selejtező

    2017. június 9., Andorra La Vella:

Andorra-Magyarország 1-0 (1-0) – vb-selejtező

    2017. október 7., Bázel:

Svájc-Magyarország 5-2 (3-0) – vb-selejtező

    2017. november 9., Luxembourg:

Luxemburg-Magyarország 2-1 (1-1) – barátságos

    2018. június 6., Breszt:

Fehéroroszország-Magyarország 1-1 (1-1) – barátságos

    2018. szeptember 8., Tampere:

Finnország-Magyarország 1-0 (1-0) – Nemzetek Ligája

    2018. október 12., Athén:

Görögország-Magyarország 1-0 (0-0) – Nemzetek Ligája

    2018. október 15., Tallinn:

Észtország-Magyarország 3-3 (1-1) – Nemzetek Ligája