Fotó: MTI/Illyés Tibor
Márton Anita a nõi súlylökés selejtezõjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 26-án
Hirdetés

A 34 éves klasszis a magyar atlétika történetének egyik legnagyobb alakja: a 2016-os riói olimpián bronz-, a 2017-es londoni szabadtéri vb-n ezüstérmet nyert, a 2018-as fedett pályás vb-n pedig Magyarország eddigi egyetlen világbajnoki címét szerezte meg.

Márton idei legjobbja 18,40 méter volt és az egyértelműnek tűnt, hogy ennél jobb eredmény kell tőle a selejtezőben a szombat esti fináléba kerüléshez. A szegedi lökő elsőre nem talált bele jól a dobásába és 16,69 métert ért el, amin másodikra csaknem egy métert tudott javítani, ám még a 17,67-tel is messze állt a legjobb 12-től.

A hazai publikum már első két kísérleténél is komoly biztatásban részesítette, az utolsó sorozatban pedig még a korábbiakon is túltett. Márton Anitát a dobókörben az elsőtől az utolsó mozdulatáig ütemes taps segítette, ő pedig a korábbiaknál messzebbre repítette a szert, de nem elég messzire. Az eredményjelzőn aztán 17,85 méteres eredmény jelent meg, ami után a kiváló sportoló megköszönte a biztatást a nézőknek, majd kissé csalódottnak tűnve kisétált edzőjéhez a lelátó elé.

A selejtezőszint 19,10 méter volt, amelyet nyolcan teljesítettek, az utolsó, 12. helyen az ausztrál Maddison-Lee Wesche jutott döntőbe 18,59 méterrel.

Szeretett volna nagyobbat lökni, de örül, hogy részt vehetett a budapesti atlétikai világbajnokságon, a folytatásról pedig egy kis pihenést követően „tiszta fejjel” fog dönteni Márton Anita fedett pályás vb-győztes súlylökő, aki a szombati selejtezőben a huszadik helyen zárt, így nem jutott a 12-es döntőbe.

A riói olimpián bronz-, a londoni szabadtéri világbajnokságon ezüstérmes klasszis sportoló a rekkenő hőségben rendezett selejtezőben 16,69 méterrel kezdett, majd 17,67-re, végül pedig 17,85-re javított. Az utolsó dobás után az arcán látható volt némi csalódottság, amit később az interjúzónában azzal magyarázott, hogy jobbnak érezte lökését és bízott benne, hogy 18,40 méteres idei legjobbját meg tudja javítani.

„Jól vagyok, jól éreztem magam, szuper volt ilyen közönség előtt versenyezni. Az utolsónál úgy éreztem, jobb lesz, ezért voltam kicsit csalódott” – kezdte értékelését a 34 éves sportoló, aki a magyar atlétika történetének egyik legnagyobb alakja.

„Szerettem volna idei legjobbat lökni és az edzések jól mentek az elmúlt napokban, de az az igazság, hogy sohasem volt az erősségem a selejtező, nem vagyok egy jól kezdő. Nem véletlen, hogy mindig a hatodikra szoktam a legnagyobbat dobni.”

Márton beszélt arról is, hogy a fokozatos javulás, ami jellemezni szokta, most is megvolt, de a tervezett 17 méter feletti kezdés nem jött össze és végül az idei legjobbjától is elmaradt.

„Kezdhettem volna jobban, de az izgalom még 23 év tapasztalata ellenére is megvolt bennem. Azért összességében örülök ennek az eredménynek, és annak, hogy egyáltalán eljutottam idáig és szerepelhettem a hazai vb-n” – jegyezte meg az országos csúcstartó atléta.

„Volt alkalmam többször hazai közönség előtt versenyezni nemzetközi viadalon, például a Gyulai Memorialokon, de azért ez egy teljesen más kategória. Amikor még csak szólítottak, már felhördült a tömeg és akkor jött egy érzés, amit nehéz leírni. Nagyon jó volt. Már a verseny előtt rengeteg biztató üzenetet kaptam, vadidegenektől is. Nagyon örülök annak, hogy ennyire érdekli az embereket az atlétika és látják, hogy nem csak foci, vagy vízilabda van, hanem atlétika is.”

A jövőjét firtató kérdésre még nem tudott határozott választ adni, mint mondta, nagyon sok mindent át kell gondolnia.

„A szezonban van még két versenyem, utána elmegyek pihenni és majd azt követően tiszta fejjel szeretném átgondolni az egészet” – nyilatkozta az MTI kérdésére Márton Anita. – „Sosem csináltam titkot abból, hogy tervezem a visszavonulásomat. Egyrészt a korom miatt, most is a legidősebb tagja voltam a mezőnynek, másrészt van egy két és fél éves kislányom, aki már érezhetően egyre jobban kívánná anyát, hogy így mondjam.”

Elmondta azt is, hogy a család életét az eddigiekhez képest némileg át kell szervezni, mivel gyermeke bölcsödébe megy és a család bővítését sem szeretné már sokáig húzni.

„Mindezek mellett azt is mondtam már sokszor, hogy azért jelez a testem. A 23 éves pályafutásomat sérülések szempontjából jól végigcsináltam, egyetlen komolyabb térdsérülésem volt, de azért az utóbbi időszakban már voltak olyan apróbb húzódások, amik nem voltak jellemzőek korábban. Azt is látom, hogy jönnek fel a fiatalok, egyre nehezebb felvenni velük a versenyt és én már nem leszek fiatalabb, nem leszek gyorsabb” – hangsúlyozta Márton Anita.

Hozzátette, talán négy-öt évig is képes lenne még Európa-bajnokságra, vagy vb-re kijutni, de már úgy érzi, szeretne más irányba fordulni.

„De még végiggondolom. Nem mondom, a párizsi olimpia azért még csalogató, az idei eredményemmel ki tudnám vívni az indulás jogát. Viszont azt is tudom, milyen munkát kell elvégezni, hogy ezt a szintet tudjam hozni és az nagyon kemény” – nyilatkozta.

Korábban írtuk