Fotó: MTI/EPA-PAP/Zbigniew Meissner
Perl Zoltán (j) és a bosznia-hercegovinai Edin Atic a férfi kosárlabda olimpiai előselejtező B csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország – Bosznia-Hercegovina mérkőzésen a lengyelországi Gliwicében 2023. augusztus 16-án
Hirdetés

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese vasárnap 83-81-re kikapott a hazaiaktól, majd hétfőn Portugáliával szemben is alulmaradt 86-74-re. Ez azt jelentette, hogy az utolsó forduló előtt két pontjával sereghajtó volt a B csoportban. A remény azonban tovább élt, mivel a hazaiak kora este 78-65-re verték a portugálokat. A kvartett zárómeccsén az kellett a továbbjutáshoz, hogy a magyarok legalább 16 ponttal megverjék a délszláv gárdát. Ebben az esetben ugyanis a magyar, a bosnyák és a portugál gárda is egy győzelemmel és két vereséggel zár, és a hármas minitabellából a magyarok kerültek volna a továbbjutást jelentő második helyre.

A magyar és a bosnyák gárda az elmúlt egy évben háromszor is összecsapott: tavaly szeptemberben az Európa-bajnokság kölni csoportmérkőzésén 95-85-re az ellenfél bizonyult jobbnak, majd a világbajnoki selejtezők második körében novemberben szintén bosnyák siker született Szarajevóban (83-78), ám februárban, Szombathelyen a magyarok nyertek (87-77).

A gliwicei találkozón ott voltak a rivális legnagyobb ászai, vagyis a 2014 óta NBA-s Jusuf Nurkic, a honosított Luka Garza, aki már 60 NBA-meccsen lépett pályára, továbbá a Real Madriddal idén – Hanga Ádám klubtársaként – Euroliga-bajnok Dzanan Musa.

A sorsdöntő mérkőzés korán eldőlni látszott, mivel a bosnyákok 5-0-val, majd 16-3-mal kezdtek, a magyarok pedig nemigen tudtak mit kezdeni az ellenfél magassági és erőfölényével. Az Ivkovics-legénység reményei 36-14-nél végképp „léket kaptak”, Musa csakhamar 16 pontnál tartott, az időnként megvillanó magyarok csak asszisztálni tudtak a bosnyák gálához, a nagyszünetben 57-28 volt az állás.

Fordulás után Vojvoda bedobta 12. pontját, majd nemsokára Perl Zoltán is, de ez nem sokat segített a nemzeti csapaton: a hátrány 30 pont fölé nőtt, és innentől már csak formalitás volt a hátralévő másfél negyed. A 83-52-ről induló zárószakaszra már nem maradtak izgalmak, a bosnyákok végül 25 ponttal nyertek.

A magyarok három vereséggel zárták az előselejtező tornát, és nem jutottak tovább, így a párizsi játékokról is lemaradnak. A férfi válogatott még sosem szerepelt olimpián.

A gliwicei és tallinni kvartettekből továbbjutó két-két együttes – azaz Lengyelország és Bosznia-Hercegovina, valamint Izrael és Észtország – számára az elődöntőket pénteken rendezik, a döntőre pedig vasárnap kerül sor Gliwicében. A tornagyőztes folytathatja februárban az olimpiai selejtezőben.


Eredmény:

B csoport, 3. forduló:
Bosznia-Hercegovina – Magyarország 103-78 (36-16, 21-12, 26-24, 20-26)
A pontszerzők: Musa 26, Alibegovic 14, Nurkic 12, Garza 10, Delalic 8, Atic 8, Halilovic 8, Lazic 7, Kamenjas 4, Gegic 3, Vrabac 2, Zahiragic 1, illetve Perl 21, Vojvoda 17, Keller 9, Csuti 7, Benke 5, Lukács 5, Golomán 4, Karahodzsics 2, Somogyi 2, Váradi 2, Pongó 2, Csátaljay 2


Ivkovics Sztojan szerint új korszaknak kell kezdődnie

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány szerint új korszaknak kell kezdődnie a magyar férfi kosárlabda-válogatott számára.

„A torna és az egész nyár egy kicsit különös volt nekünk” – nyilatkozott a szakvezető az M1 aktuális csatornának. „Az első meccsre koncentráltunk, mert tudtuk, hogy ha nyerünk, akkor van még sanszunk. Egylabdás meccs volt, elment, innentől már a jövőt is szem előtt tartva építkeztünk, két 19 éves gyerek is pályára lépett. Szomorú, hogy így zártuk a tornát, de én realista vagyok, előtte is tudtam, hogy az olimpia messze van tőlünk, és a februári Európa-bajnoki selejtező a fontos.”

A kapitány kiemelte, a fenti okokból engedett el több embert, nem a legjobb csapattal mentek Lengyelországba, ami lehet, hogy az ő hibája, és más másként csinálta volna.

„Befektetés és fájdalom nélkül nem lesz jövő. Négy nap alatt három meccset játszott a kilenc tapasztalt játékos és a három fiatal, ez a terhelés nem ennek a csapatnak való” – fejtette ki, majd rátért a lehetséges kilátásokra.

„Velem a válogatott nem tud tovább haladni egy magasabb szintre. Ahogy korábban mondtam, most már az Európa-bajnoki részvétel a minimum, a világbajnoksághoz szerencse is kell, az olimpia viszont nagyon messze van tőlünk. Át kell gondolni mindenkinek a helyzetet. Minden rendben van, de új korszaknak kell kezdődnie, hogy ne az Eb legyen a maximum a magyar kosárlabdának” – közölte a kapitány.

A válogatott következő megméretése a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozata lesz, amelyet Izlandon kezd meg február 22-én.

Korábban írtuk