Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

Az olimpiai selejtezőbe jutott magyarok 1954, 1974 és 1997 után negyedszer zártak negyedik helyen a kontinenstornán.

A szombati vesztesek közül Székely Norbert szövetségi kapitány együttese a spanyolokkal szemben maradt alul 69-60-ra az elődöntőben, míg a kétszeres Európa-bajnok franciák a favorit belgáktól kaptak ki 67-63-ra.

Eddigi öt bronzmeccsük közül a magyarok az első négyet megnyerték 1983-ban Budapesten, 1985-ben Trevisóban, 1987-ben Cádizban és 1991-ben Tel-Avivban. A legutóbbit azonban elvesztették 1997-ben, amikor 86-61-re kikaptak a németektől a néhai Budapest Sportcsarnokban.

A franciák még csak a második „kisdöntőjükre” készültek, az előzőt megnyerték 2011-ben a csehek ellen. A gall válogatott elszántságát fokozhatta, hogy legutóbb 16 (!) éve, 2007-ben fordult elő, hogy érem nélkül zárt egy Eb-t. Szlovéniában két ászuk, a sérült – és Sopronban is megfordult – Gabby Williams, valamint a nyárra a WNBA-t választó Marine Johannes nélkül szerepeltek.

Korábban írtuk

A Stozice Arénában az elődöntőhöz hasonlóan mintegy 800-an gyűltek össze, köztük nagyjából 350 hangos magyar szurkolóval, akik a bemutatásnál sikeresen túlkiabálták a francia tábort, amely végig a legnépesebb volt a kontinenstornán.

A két gárda 18. Eb-mérkőzésére a magyarok a Goree Cyesha, Kiss Virág, Studer Ágnes, Lelik Réka, Dubei Debóra ötössel álltak fel, akik közül a török Mersinhez szerződött Kiss dobta az első két kosarat. Leendő klubtársa, Studer távolról „köszönt be”, de a nyitónegyed derekán már az ellenfél vezetett (7-8). A francia csapat egy 15-0-ás rohammal rukkolt elő, ezalatt magyar részről hatperces „gólcsend” következett, és már a labdafelhozatallal is akadtak gondok. A 26 kapott pont a nyitónegyedek szempontjából negatív Eb-rekordbeállítás volt a magyarok számára, erre csak 2017-ben akadt példa Ukrajna ellen.

A 18 pontos hátrány a második negyedben 23-ra nőtt, a rivális bedobta az ötödik hármasát, a magyarokban Kiss tartotta a lelket. Sikerült a különbséget 16 pontra csökkenteni, a nagyszünetben pedig 30-49 volt az állás. A játék képe mellett az sem volt biztató a válogatott számára, hogy 22-ből még egyetlen olyan Eb-meccsét sem nyerte meg, amelynek a félidejében legalább 15 pontos hátrányban volt.

Térfélcsere után Kiss 15. pontjával 14 pontra csökkent a távolság (37-51), majd Studer dobott triplát, és 45-55-nél kellemes meglepetésre izgalmas lett a mérkőzés. Zúgott a „ria, ria, Hungária” a lelátón, Lelik szerzett duplát, így az utolsó szakasz 49-61-ről kezdődött. Az ellenfél 6-0-ás sorozatával ismét ellépett, de Kiss 20. pontjával 55-67 állt a nagyórán, és szinte már „látótávolságban” voltak a gallok. A hajrá azonban ismét a rivális fölényét hozta, így a nagyot küzdő nemzeti csapatnak nem maradt esélye a fordításra.