Brazil Labdarúgó Szövetség (CBF):
Pelé sokkal több volt, mint minden idők legnagyobb sportolója. A győztes Brazíliát leginkább ő testesített meg, aki soha nem félt semmilyen nehézségtől. Tres Coracoesben született egy fekete, szegény fiú, és Pelé megmutatta nekünk, hogy mindig van egy másik út. Édesapjának megígérte, hogy megnyer egy világbajnokságot. Hármat nyert nekünk, a brazil válogatottban 113 meccsen 95 gólt szerzett. (A hivatalos statisztikákban 92 meccs és 77 gól szerepel a neve mellett.) A Király adott nekünk egy új Brazíliát, mi pedig csak megköszönhetjük ezt az örökséget. Köszönjük, Pelé.”

Hirdetés
Fotó: MTI/AP
1968 szeptemberében készült kép Edson Arantes do Nascimentóról, közismert nevén Pelé brazil labdarúgóról egy meg nem nevezett helyszínen zajló mérkőzésen. A háromszoros világbajnok labdarúgó, a sportág és a sportvilág legendás alakja 82 éves korában, 2022. december 29-én Sao Paulóban elhunyt.

Luiz Inácio Lula da Silva, aki vasárnap lép hivatalba Brazília új elnökeként:
„Soha nem volt olyan +tízes+, mint ő. Köszönjük, Pelé!”

Neymar, a Paris Saint-Germain és a brazil válogatott klasszisa:
„Pelé előtt a tízes csak egy mezszám volt. Ezt olvastam valamikor az életemben. De ez a sor, bár gyönyörű, mégis hiányos. Én inkább úgy mondanám, hogy Pelé előtt a futball csak egy sport volt. Pelé azonban mindent megváltoztatott. A futballt művészetté, szórakoztatássá változtatta. Ő adott hangot a szegényeknek, a feketéknek, és mindenekelőtt láthatóvá tette Brazíliát. A labdarúgás és a Brazília a Királynak köszönhetően emelkedhetett fel! Elment, a varázslata azonban megmarad. Pelé örök!”

Thiago Silva, a brazil válogatott csapatkapitánya, a Chelsea légiósa:
„Nyugodj békében, Király, Isten áldása az egész családodra.”

Lionel Messi, a Paris Saint-Germain világbajnoki arany- és ezüstérmes argentin támadója, hétszeres aranylabdás:
„Nyugodj békében, Pelé!”
(Messi két képet is mellékelt, az egyiken néhány évvel ezelőtt az egyik Aranylabda-gálán közösen szerepel az elhunyt brazil klasszissal, a másikon Pelé játékosként ünnepli aktuális diadalát.)

Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain világbajnoki arany- és ezüstérmes francia csatára, a világ egyik legjobb aktív játékosa:
„A futball királya itt hagyott minket, de az örökségét soha nem felejtjük. RIP, KIRÁLY…”

Cristiano Ronaldo, ötszörös aranylabdás portugál csatár:
„Az örök Pelé királytól való egyszerű búcsú soha nem lesz elég arra, hogy kifejezzem azt a fájdalmat, ami a futballvilágot éri ebben a pillanatban. Inspiráció, hivatkozási alap volt milliók számára, tegnap, ma, mindig. A szimpátia, amit tanúsított irántam minden pillanatunkban kölcsönös volt, még a távolból is. Soha nem lesz elfeledve, emléke örökre megmarad mindenben és mindannyiunkban, akik a futball szerelmesei vagyunk. Nyugodj békében, Pelé király.”

Roberto Rivellino, az 1970-as vb-győztes brazil válogatott tagja, Pelé csapattársa:
„A te helyed Isten oldalán van. Örök királyom. Nyugodjon békében.”

Ronaldo, Beckenbauer, Zagallo és Bach is megemlékezett a legendáról

Pályatársak, sportvezetők, politikusok, valamint a labdarúgás aktív sztárjai is, többek között Ronaldo, Franz Beckenbauer, Mario Zagallo és Thomas Bach is megemlékeztek, valamint tiszteletüket fejezték ki a hosszas betegség után csütörtökön, 82 esztendős korában elhunyt Pelé, háromszoros világbajnok brazil labdarúgó halála kapcsán.

Mario Zagallo, Pelé csapattársa az 1958-as és 1962-es világbajnoki csapatban és szövetségi kapitánya az 1970-ban aranyérmes brazil együttesnek: „ő volt a legnagyobb mind közül. Barátom, akivel megoszthattam annyi történetet, győzelmet és trófeát, az általa hagyott örökség örök és felejthetetlen”.

Gerson Oliveira Nunes, Pelé 81 éves, szintén világbajnok csapattársa: „az a megtiszteltetés ért, hogy vele és ellene is játszhattam. Igazi zseni volt, azon kevesek egyike, akikkel valaha találkoztam”. Gerson ahhoz a fotóhoz, amelyen Pelét átkarolja, azt írta: „egy király nem hal meg, lepihen”.

Az 1970-es vb-aranyérmes brazil csapatból a 75 éves Eduardo Goncalves de Andrade, ismertebb nevén Tostao szupersztárként emlékezett Pelére, míg a 78 éves Jahirzinho annyit emelt ki, hogy „egyszerűen minden idők legnagyobbja”.

Ronaldo, kétszeres világbajnok és kétszeres aranylabdás brazil válogatott: „egyedi. Zseniális. Technikás. Kreatív. Tökéletes. Páratlan (…) Minden idők legjobbja. A világ gyászol. Micsoda kiváltság, hogy utánad jöhettem, barátom. Öröksége túlmutat a generációkon”.

Franz Beckenbauer világbajnok német labdarúgó, a Bayern München tiszteletbeli elnöke, Pelé klubtársa a New York-i Cosmosban: „a labdarúgás elveszítette történelme legnagyobb alakját, én pedig különleges barátomat. 1977-ben azért mentem az Egyesült Államokba, mert nagyon szerettem volna Pelével egy csapatban játszani a New York Cosmosban. A vele töltött időszak pályafutásom egyik legszebb élménye volt. A futball örökre a tiéd lesz, nyugodj békében”.

New York Cosmos, Pelé klubja, amelyben 1975 és 1977 között játszott: „a Cosmosszal töltött három szezon alatt Pelé segítségével átalakult a labdarúgás nemzeti erőviszonya. A futballra gyakorolt tartós hatása felbecsülhetetlen. A Cosmos és Királya (Pelé) nemcsak Amerikában indította el a sportforradalmat, hanem a világot is bejárta, hogy terjessze a +szép futballt+”.

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) volt elnöke: „nagyon szomorú hír, Pelé elhagyott minket. A világ a történelem legnagyobb futballistáját és egy csodálatos embert gyászol. Úgy celebrálta a futballt, mint egyetlen más labdarúgó sem”.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke: „Pelé halálával az egyik nagy sportikonját veszítette el a világ. Amint azt magam is megtapasztaltam, az olimpia értékeinek igazi követője volt, és mint ilyen, büszkén vitte az olimpiai lángot (a 2016-os riói játékok előtt). Megtiszteltetés volt odaítélni neki az Olimpiai Rendet”.

Sir Geoffrey Charles Hurst, világbajnok angol labdarúgó: „megannyi emléket őrzök Peléről, aki kétségkívül a legjobb futballista volt, aki ellen játszhattam. Bobby Moore volt a legjobb játékos, akivel együtt játszhattam. Számomra Pelé továbbra is minden idők legjobbja, és nagyon büszke vagyok, hogy ugyanazon a pályán futballozhattam, mint ő”.

Teofilo Cubillas, korábbi perui klasszis labdarúgó: „feketére lett festve a labda. A labdarúgás gyászol, de a szomorú pillanaton túl halhatatlan emlékét ránk hagyta. Dicsőség Pelé királynak. Isten fogadja be őt az országába”.

Erling Haaland, a Manchester City norvég támadója: „minden, amit egy futballistától látsz, Pelé már régen megcsinálta. RIP!”

Robert Lewandowski, az FC Barcelona lengyel támadója: „nyugodj békében, bajnok. A mennyországban új csillag van, mert a futballvilág elveszítette egy hősét..

Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke: ”még olyan generációkban is nyomot hagyott, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy lássák őt játszani. Az egész világ a Pelé nevű legendát gyászolja„.

Emmanuel Macron, a franciák köztársasági elnöke: ”a játék. A király. Örökkévalóság„.

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke: ”Pelé volt az egyik legnagyobb, aki valaha ezt a gyönyörű játékot játszotta. A világ egyik legismertebb sportolójaként megértette a sportnak az embereket összehozó erejét. Gondolatban a családjával és mindazokkal vagyunk, akik szerették és csodálták őt„.

Korábban írtuk