Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Varga Barnabás a Fradiban 17 tétmeccsen szerzett 17. góljával juttatta előnyhöz a zöld-fehéreket 25 perc után, a második félidő elején pedig Ibrahim Cissé fejelt a hazai kapuba. A firenzei együttes aztán a 60. percben végrehajtott hármas csere után átvette az irányítást, majd a cseh Antonin Barak fejesével szépített is, a hosszabbításban pedig a francia Jonathan Ikone találatával egyenlített.

A magyar bajnoknak így megszakadt a tíz tétmérkőzésen át tartó győzelmi sorozata, de a veretlensége tovább folytatódott. A Ferencváros a három hét múlva sorra kerülő harmadik körben az ugyancsak négypontos, de kevesebb szerzett gólja miatt csoportmásodik belga Genk vendége lesz.


UEFA Európa Konferencia-liga, F csoport, 2. mérkőzés
ACF Fiorentina–Ferencváros 2-2 (0-1)
Firenze, Artemio Franchi Stadion, 28.000 néző. V: Schlager (német)

Gólok: Barák (65.), Ikoné (90+3.), illetve Varga B. (25.), Cissé (50.)

FIORENTINA: Terracciano – Kayode, Martínez Quarta, Ranieri, Biraghi (Parisi, a szünetben) – Bonaventura (Ikoné, 78.), Maxime Lopez (Arthur Melo, 58.), Mandragora (Barák, 58.) – Nicolás González, Beltrán, Sottil (Kouamé, 58.). Vezetőedző: Vincenzo Italiano
FTC:
Dibusz – Makreckis, I. Cissé, S. Mmaee, C. Ramírez – Ben Romdan (Owusu, 67.), Sigér – Marquinhos (Civic, 82.), Abu Fani (Besic, 67.), Zachariassen (Abena, 87.) – Varga Barnabás (Pesics, 82.). Vezetőedző: Dejan Stankovic

25. perc: Zachariassen passzából Ben Romdhane futott el a jobb szélen, tökéletes centerezése után Varga 10 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-1).
51. perc: Abu Fani bal oldali szögletéből Cissé 5 méterről a keresztléc segítségével fejelt a kapuba (0-2).
67. perc: Parisi bal oldali szabadrúgása után Barak 9 méterről csúsztatott a bal alsó sarokba (1-2).
94. perc: Parisi bal oldali beadása után Martínez fejelte le a labdát Ikonének, aki közelről a kapu közepébe lőtt (2-2).

Korábban írtuk

Bár nem telt meg teljesen az európai szövetség egykori elnökéről, Artemio Franchiról elnevezett firenzei stadion, mégis remek hangulat fogadta a csapatokat. A ferencvárosi szurkolók zöldbe, fehérbe és feketébe borították a szektorukat, a középső részen pedig egy páncélos lovag karddal és pajzzsal a kezében támadott, utalva a kiírt angol üzenetre: „meghódítani Firenzét”. A hazai drukkerek pedig azt üzenték kedvenceiknek olaszul, hogy „Firenze büszkeségéért és dicsőségéért”.

Még el sem kezdődött a mérkőzés, máris változtatniuk kellett az olaszoknak, ugyanis a bemelegítésnél megsérült a kapusuk, így Oliver Christensen helyett Pietro Terracciano védett. A harmadik számú európai kupasorozatban idén döntős Fiorentina aztán nagy lendülettel kezdett, két perc alatt vezetett két veszélyes támadást, de a Ferencváros is hamar felvette a meccs ritmusát, nem játszott alárendelt szerepben, sőt, a váratlanul kezdőbe került Terraciano eladott labdája után helyzete is volt, a kapus azonban Marquinhos lövésének védésével javított, Varga Barna próbálkozását pedig már a védők blokkolták.

Elöl mindkét csapat kifejezetten kombinatív játékot mutatott, amivel alkalmanként sikerült is zavart kelteni, de a védők többnyire a lövések blokkolásával tudtak menteni. A firenzei kapusnak kétszer védenie is kellett, a legnagyobb helyzetnél viszont Kayode mentett hatalmasat Marquinhos elől alig öt méterre a kaputól.

A játékrész derekán túl egy labdaszerzésből indult akció végén a veszélyesebb és lendületesebb futballt mutató Fradi megérdemelten szerzett vezetést. A gól alaposan visszavetette a Fiorentinát, amely nem találta a ritmust, sok labdát vesztett, így ebben a periódusban csak elvétve jutott el a támadó harmadig, de helyzetet akkor sem tudott kidolgozni. Ellenben a magyar bajnoknak ekkor is voltak ígéretes támadásai, viszont előnyét nem tudta növelni.

A térfélcserét követően ismét megpróbált támadólag fellépni a Fiorentina, de ezt gyorsan megbüntette a ferencvárosi gárda, amely labdaszerzések után szélsebesen rohant át a rivális középpályáján és védelmén is. Elsőre a videobíró még megmentette a firenzei csapatot, mert a Varga Barnabás buktatásáért megítélt büntetőt visszavonta les miatt, azonban néhány perccel később szögletből mégis megduplázta előnyét az FTC, amely akár el is dönthette volna a három pont sorsát, mivel egy újabb mesteri kontra végén Ben Romdhane került ziccerbe, de közeli lövése a jobb kapufán csattant.

A hazaiak mestere azonnal hármas cserére szánta el magát, az átalakítás után fölénybe került a Fiorentina, amely helyzeteket is kidolgozott, de a befejezések eleinte elkerülték Dibusz kapuját, mígnem egy szabadrúgás utáni fejessel sikerült szépíteni. A Ferencváros ezután még jobban beszorult, azonban Dejan Stankovic vezetőedző tanítványai hősiesen tartották az eredményt, mert a védők önfeláldozóan belevetődtek a lövésekbe, néhány alkalommal pedig Dibusz hárított. Egy ízben a magyar válogatott kapusa is tehetetlen volt, viszont a videobíró a Ferencvárost is „megmentette”, mert a Fiorentina – a játékvezetők által eredetileg megítélt – találata lesről született.

A hétperces hosszabbítást azonban végül nem bírta ki a Ferencváros, mert egy újabb csereember góljával egyenlített a Fiorentina. A Fradi ezzel együtt minden dicséretet megérdemel, hiszen óriásit küzdött és a mérkőzés bizonyos szakaszaiban jobban is játszott a hazaiaknál, és négy pontjával vezeti a csoportot.

Fotó: UEFA.com