A 48 kilogrammos Csernoviczki Éva kikapott a negyeddöntőben a riói olimpia cselgáncstornájának szombati nyitónapján, így a vigaszágon folytatja szereplését.A  magyar dzsúdósra a nyolc között lényegesen nehezebb feladat várt, mint első meccsén, amikor három jukóval győzte le az ukrán Marina Csernyakot. Az elődöntőbe jutásért a világbajnok, 2008-ban olimpiai bronzérmes argentin Paula Paretóval találkozott, aki rendkívül magabiztosan, ipponnal nyerte első fellépését az orosz Irina Dolgovával szemben. Eddigi négy meccsükből mindketten kettőt nyertek.

A találkozóból fél perc telt el, amikor egy összeakaszkodás után a magyar dzsúdós a bal combját fájlalta. Pareto a folytatásban azonnal lábra támadott, így megismétlődött az előbbi jelenet. Csernoviczkit 2:31 percél megintették, majd nemsokára ismét. Megpróbált kezdeményezőbb lenni, de minden földharc után nehezen tápászkodott fel. Harminc másodperc volt hátra, amikor az argentin egy jukót érő akcióval gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést.
    
Csernoviczki bicegve hagyta el a tatamit, majd orvosi vizsgálatra vitték. 
    
A 29 éves magyar cselgáncsozó, ha vállalni tudja a folytatást, a vigaszágon elsőként a kazah Otgontsetseg Galbadrakhhal száll szembe. Ha nyer, a bronzéremért küzdhet, vereség esetén pedig a hetedik helyen zár.

A 48 kilogrammos Csernoviczki Éva kikapott a negyeddöntőben a riói olimpia cselgáncstornájának szombati nyitónapján, így a vigaszágon folytatja szereplését.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szász Emese bejutott a negyeddöntőbe a riói olimpia szombati női párbajtőr versenyében.

A legjobb 32 között a 2013-ban, Budapesten világbajnok Julija Beljajeva volt az ellenfele, akit 15-11-re győzött le. 
   
A 3-as Karióka Aréna zöld pástján zajló asszó elején az észt vívó volt pontosabb, úgy tűnt, Szász nem vette fel a ritmust, de 1-4 után magára talált, és a szünetig 6-5-re fordított. Ezzel alapvetően meg is változott a párharc képe, innentől Beljajeva volt lépéskényszerben. Főleg azután, hogy a második három percben nőtt a különbség: 9-6-os magyar vezetésnél az észtnek összejött egy együttes találat, ezzel együtt továbbra is óvatos maradt, nem mert elindulni, mert előzőleg ilyen akciókból kapott találatokat. Bő egy perccel a második szakasz vége előtt passzivitás miatt az asszóvezető álljt vezényelt, és rögtön következett a harmadik szakasz. Ebben Szász taktikusan őrizte előnyét, így összességében magabiztosan nyert.
    
„Az első meccs mindig nehéz, soha sincs könnyű dolga az embernek. Az észt lány azért nem gyenge, még ha én a budapesti világbajnokságot leszámítva nem is kaptam ki tőle mostanában. Most is vezetett ellenem, de szerencsére sikerült jól visszajönnöm a meccsbe” – nyilatkozott az összecsapása után.
    
Arra a kérdésre, hogy mi változott 1-4 után, úgy reagált: „Hát, elkezdtem rendesen vívni”.   
    
A magyar vívó az észt Julija Beljajeva legyőzése után a dél-koreai Kang Joung Mivel került szembe, akivel korábban még nem vívott. Első asszójukban aztán 15-11-re nyert.

Szász a negyeddöntőben a címvédő ukrán Jana Semjakinát búcsúztató japán Szato Nozomival csap össze 18.45-kor

Forrás és fotó: MTI