Fotó: Révész Máriusz, Facebook

Révész Máriusz a Mozgással, tudással az aktív időskorért elnevezésű rendezvényen hozzátette: az összeget elsősorban térségi fejlesztésekre kívánják fordítani.

Hirdetés

A tervek közül kiemelte azt az új portált, amelyen hasznos információkat gyűjtenek majd össze, mint például az erdei turistaházak elérhetőségét vagy a kisvasutak menetrendjét. Azt mondta, az ilyen tájékoztatók jelentősen könnyítik az aktív programok szervezését az idősebbeknek is.

Az államtitkár az eddigi eredményeket ismertetve közölte, hogy évről évre egyre több szervezettel, köztük nyugdíjasszervezetekkel is együttműködnek, illetve elkészítették a kerékpáros és az aktív turisztikai stratégiát. A vízi turisztikai stratégia a kormány előtt van, és készül a Monspart Sarolta aktív életmód stratégia – sorolta.

Kiemelte, hogy a térségi turisztikai szereplők bevonásával külön foglalkoznak az úgynevezett térségi stratégiák kidolgozásával is a turisztikai attrakciók összekapcsolásához.

Korábban írtuk

Az államtitkár közölte, hogy népegészségügyi termékadó (neta), azaz a „csipszadó” 10 százaléka is felajánlható aktív Magyarország programokra. A neta-pénzek felhasználásának véleményezésére Révész Máriusz szakmai grémiumot kért fel, csak a jóváhagyásukkal valósulhatnak meg a rendezvények, és az összeget mozgásra ösztönző programokra használják fel.

Beszámolt arról, hogy az államtitkárság elindította a Mozgás receptre nevű programot, amelynek lényege, hogy a háziorvosok gyógyszerek helyett rendszeres mozgást írnak fel a hozzájuk forduló pácienseknek. Az országban 14 önkormányzat vesz részt a programban, a háziorvosoknak továbbképzéseket tartanak – mondta Révész Máriusz. Megjegyezte ugyanakkor, hogy míg Magyarországon 165 millió forintot fordítanak erre a programra, addig Svédországban átszámítva 400 milliárd forintot.

Az idei évben kísérletként elindítják a 16 tonna elnevezésű programot is: olyan tíztagú csapatok jelentkezését várják, amelyek vállalják, hogy együttesen 160 kilogramm testsúlyt adnak le – mondta az államtitkár, hozzátéve, a cél, hogy ezer ember adjon le 16-16 kilogrammot. Úgy vélekedett, csapatban, közösségben könnyebb teljesíteni ezeket a vállalásokat.

Révész Máriusz közölte, hogy a mindennapos testnevelésóra bevezetése ellenére 2015 óta tovább nőtt a túlsúlyos és elhízott gyerekek száma, az úgynevezett fittségi index alapján pedig „katasztrofális állapotban vannak a gyerekek”. Úgy látja, a fiatalok nem szeretik a rendszeres testmozgást, nagy részük naponta több mint öt órát tölt az interneten. A mozgáshoz motivációra és élményre van szükség – hangsúlyozta az államtitkár.