Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

– Februárban még úgy nyilatkozott, szorgalmasan gyűjti a kilométereket, hogy legyőzze a riválisait. A terv bevált, két világkupán is leiskolázta a mezőnyt és megszerezte a királyszámot, vagyis a férfi kajakosok ezer méterén (K-1 1000) az idei, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon ön képviselheti Magyarországot. Hat év után történt váltás, 2017 után először nem Kopasz Bálint áll majd rajthoz a vb-n ebben a versenyszámban.

– A téli időszak számunkra úszásból, futásból és kondiedzésekből áll. Ezután vízre először a melegvízi edzőtáborokban szállunk, ahol elsősorban kilométereket gyűjtünk, vagyis nem nagy tempóban, hanem sokat evezünk. Ilyenkor még nem lehet érezni, ki milyen formában lesz, mennyire lesz gyors. Valójában csak a legelső verseny célba érkezése után lehet látni, ki mennyit tud. A sportágunkra az a jellemző, hogy télen nem lehet vízre szállni, utána pedig még nem lehet intenzíven evezni, majd kezdődik a versenyfelkészülés. Mindez magával hozza, hogy nagy változások lehetnek a vízre szállásokat követően. Tavasszal még csak azt éreztem, jól megyek a csapattársaimhoz képest, de arról nem volt tudomásom, hogy mindez mennyire lesz elég a nemzetközi mezőnyben, vagy itthon, az olimpiai bajnok Kopasz Bálint ellen.

– Fontos szempont volt, hogy már az első versenyen megszerezze magának a pozíciót?  

– A szezon elejét két világkupával nyitottunk – Poznanban és Szegeden –, ami férfi kajak ezer egyesben itthon válogatónak is minősült. Két kiemelt nemzetközi versenyünk lesz a nyáron, az Európa Játékok (ami a sportágban kontinenstornának is minősül, ezen Varga Ádám K1-500 és K1-200 méteren indul – a szerk.) és augusztus végén, Duisburgban az olimpiai kvalifikációs világbajnokság. Valójában a vb-re kell csúcsformába kerülnöm, de ahhoz, hogy oda kijussak és én képviseljem a magyar színeket, már a szezon elején jó teljesítményt kell hozni, ezért volt fontos a két világkupa. Időben azért nagy a különbség a májusi versenyek és a világbajnokság között, ezért még jobb formába kerülhetek, mint a szezonrajtnál. Őszintén szólva még azt sem mondom, hogy a két nyitó versenyen annyira kirobbanó formában lettem volna, mivel előtte a hideg időjárás miatt nem lehetett olyan minőségű edzésmunkát végezni, és mindezek mellett a tanulmányaimra is koncentráltam. Sokat segít a nyári időszak, melegebb időben készülhetek, és két edzés között végre a pihenésre lehet koncentrálni a tanulás helyett. Ezért merem kijelenteni, hogy a világbajnokságra még jobb formába lendülök, mint amit eddig nyújtottam.

Korábban írtuk

– Egyértelműen a férfi K1-1000 métert, vagyis a királyszámot tűzte ki célnak? Motiválta bármilyen visszavágási vágy, hogy legyőzze Kopasz Bálintot a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnokát?

– Mindig az ezer egyest tartom a prioritásnak, mert abban vagyok a legerősebb és abban van a legnagyobb esélyem az olimpián a lehető legjobb helyezést elérni. Az ötkarikás játékokon két magyar egység is indulhat a távon, míg más világeseményeken csak egy. Egyértelműen az volt az A terv, hogy megszerezzem egyesben a világbajnokságra az indulási jogot, de azért próbáltam csapathajókat is, hogy legyen más opcióm, ha az első számú terv nem válna be. Örülök, hogy az A terv lépett életbe és ezt tudom továbbvinni az évben.

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Kopasz Bálinttal

– Az első két világkupán az egész mezőnyt maga mögé utasította, nagyon magabiztosan, egy hajóhosszal nyert. Mekkora visszaigazolást jelent, hogy legyőzte honfitársát, a szám olimpiai bajnokát, Kopasz Bálintot és a portugál világbajnokot, Fernando Pimentát?

– Nagyon is sokat jelent, mert az egész férfi kajak ezer egyes mezőny rajthoz állt azon a két világkupa-versenyen, mindazok, akik olimpián is esélyesként indulhatnak – nem csak Kopasz Bálint. Az, hogy kétszer meg tudtam ismételni a teljesítményemet és nyertem ebben a teljes mezőnyben, önmagában nagyon jó visszajelzés. Igaz, a szezon elején volt, a fő verseny pedig szezon végén lesz, de még sosem volt azzal bajom, hogy túl gyorsan mentem szezon elején és utána elfáradtam később, most sem lesz ezzel gond.

– A kajak-kenu sportág abból a szempontból érdekes, hogy hiába szerzi meg a kvótát a világbajnokságon, valójában a nemzet kvalifikál az olimpiára. Épp ezért a négyes hajó sikeres szereplése kulcsfontosságú. Bár nem tagja a csapathajónak, mit gondol az esélyekről?

– A négyes messze a legfontosabb, nemcsak azért, mert négy kvótát ad hazánknak a megszerezhető hatból, hanem azért is, mert párosban és egyesben jövőre is lehet még próbálkozni, a négyesnél nincs ilyen lehetőség. Ha idén nem jön össze, akkor már augusztusban eldől, hogy jövőre maximum három ember indulhat férfi kajakban a párizsi olimpián. Mivel nem ülök benne, sok mindent nem tudok róla mondani, de biztató, hogy Szegeden dobogóra tudtak állni a srácok. Rövid, szoros táv, kemény küzdelem, de biztos mindent beletesznek, hogy jól menjen a hajó. De ez minden magyar egységről elmondható.