– A gyomorfekély tünete kifejezetten a nagy gyomorszáji fájdalom, rendkívül gyakori még a gyomorégés. Mindezek visszatérően jelentkeznek, inkább étkezés előtt, súlyosabb esetekben éjszaka is a beteg nyugalmát zavarják – mondja Dr. Shümegi László belgyógyász.

Ez a probléma első sorban a 20 és 60 év közöttieket érinti, keletkezésében valószínűleg idegrendszeri működési zavarok állnak, emellett pszichés tényezőknek is szerepük van. Az állandó idegfeszültség következtében a gyomor vérellátása romlik, a gyomornedv, elsősorban a savelválasztás fokozódik. A sav pedig a rossz vérellátású területen kimarja a gyomor bélnyálkahártyát. Nem véletlen, hogy a fekélyesek döntő többsége savtúltengésben szenved.

A helyes diagnózis felállításához elsőként hasi ultrahang szükséges. Az orvos a gép segítségével megnézi, hogy van-e bármilyen hasi betegség. Ha ez a vizsgálat semmilyen elváltozást nem mutat ki, a gyomor irányában kell tovább vizsgálódni. Ennek módszere a gyomortükrözéses vizsgálat, amely csak kórházi körülmények közt végezhető el.

A vizsgálat nem fájdalmas, csak kellemetlen. A betegnek egy egy centiméter átmérőjű csövet vezetnek le a torkán, amelynek oldalában száloptikás rendszerrel ellátott kamera működik. Ez hajszál vékony üvegszálakon keresztül közvetíti a gyomorban látottakat a monitorra. Ilyenkor a betegnek nem szabad nyelni, hiszen a műszer a nyáltól nem láthatná a gyomor falát.

Ha a gyomorban valamilyen gyulladás, vagy fekély észlelhető, akkor baktériumvizsgálat céljából szövetmintát kell venni a gyomorból. Ilyenkor a levezetett csövön keresztül egy csipeszt juttatnak le a gyomorba, amivel a mintavétel történik. A beavatkozás ugyan minimális vérzéssel jár, de fájdalmat nem okoz.

A minta tartósító folyadékban a szövettani laboratóriumba kerül. Itt egy centrifugában 22 órán keresztül kiválasztják a vizet a sejtekből. Aztán parafin oldatba kerül és egy reteszelő gép segítségével üveglapra helyezik. Ahhoz, hogy a sejtek láthatóvá váljanak festékanyaggal kell megfesteni az üveglapot. A mintákat végül ragasztószalaggal tartósítják, így bármilyen külső hatással szemben ellenállókká válnak.

A Helicobacter pylori baktérium okozza a fekélybetegségek nagy részét, ami nyállal juthat be a szervezetünkbe. Ez egy olyan különleges baktérium, ami károsítja a gyomornyálkahártya védekezőképességét, és ezáltal szabad utat ad a sav károsító hatásának.

Nem minden nyálkahártya elhalás okoz maradandó nyomokat. Sokszor a fekély nyomtalanul meggyógyul. Baj akkor van, ah ráterjed a gyomorfal mélyebb rétegeire és átfúródást is okoz. Ez már életveszélyes állapotot jelent. Ha elhanyagolják, a fekély akár gyomorrákká is fajulhat.

Ma már a fekély, ha időben kezelik, gyorsan, fájdalommentesen gyógyítható.

Forrás: freepress24.tv