Az előkészítés 2003-ra nyúlik vissza, akkoriban a keszthelyi kistérség vállalta fel ezt a feladatot. Mohácsi József (MSZP) keszthelyi országgyűlési képviselő, a most alakult bizottság vezetője nem titkolta, hogy több kérdés is nyitott, mert az érintett települések egy része még bizonytalan, és az sem körvonalazódott pontosan, hogy milyen kategóriában is pályázna a térség, amely most kultúrtájként szerepel a várományosok listáján.

Több település részéről is felmerültek aggályok, hogy érdemes-e a cím elnyerésére pályázni, mert például a beruházásokat, a beépíthetőséget korlátokhoz köti a világörökség részévé nyilvánítás. Nagy előnyként jöhet számításba ugyanakkor, hogy a világon számos turista kifejezetten szívesen keresi fel azokat a területeket, ahol ilyen látnivalókkal, értékekkel találkozhat – mondta Mohácsi József.

Nem eldöntött még az sem, hogy a kulturális örökség vagy a természeti kincs kategóriáját célozza meg a régió. Van olyan elképzelés ugyanis, amely szerint csak a hévízi gyógytó forrását, mint természeti kincset nyilváníttatnák a világörökség részévé.

A pályázatért dolgozó bizottságban a három érintett megye egy-egy képviselője, a zalai Mohácsi József mellett, Sárdi Árpád (MSZP-SZDSZ), a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, valamint Bóka István (Fidesz-KDNP-MDF), Balatonfüred polgármestere vesz részt szavazati joggal. Az előkészítés programjának részeként hamarosan létrehoznának egy térségi világörökségi bizottságot is – tette hozzá Mohácsi József.

A képviselő úgy látja: az igazán csak most induló előkészületek után három évre van szükség ahhoz, hogy a világörökségi listára történő felvétel pályázatát a tervek szerint 2012-ben be tudják nyújtani.

(Híradó)