Egy Magyarországon élő lakosnak kétszeres az esélye arra, hogy rákban haljon meg, háromszoros a szívinfarktus és hatszoros a májzsugor okozta halálra az Európai Unió többi országában élőkhöz képest – ismertette a legújabb adatokat a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának dékánja. Ádány Róza professzor a 340 millió forintos Jedlik Ányos Program első vizsgálati eredményeiről számolt be: a program középpontjában a népegészségügyi szempontból legjelentősebb betegségek megelőzésének kutatásai állnak.

A 65 évnél fiatalabb nőknél bekövetkezett halálozások negyven százalékát daganatos betegség okozza – ismertette a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának dékánja.

Ádány Róza professzor közölte: a férfiaknál keringési betegségekkel azonos súlyú a daganatos betegségek okozta halálozás, ezt pedig az emésztőrendszer betegségei okozta halálozás követi.

Egy Magyarországon élő lakosnak kétszeres az esélye arra, hogy rákban haljon meg, háromszoros a szívinfarktus és hatszoros a májzsugor okozta halálra az Európai Unió többi országában élőkhöz képest – fejtette ki a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának dékánja.

Ezen tendenciák megállítására jött létre a Jedlik Ányos Program, amely rendkívül széles ívű – hangsúlyozta Ádány Róza.

A professzor kiemelte: a program az alapkutatástól az alkalmazott kutatásig terjed, és például azt is tartalmazza, miként lehetne hatékonyabbá tenni a méhnyakrák-szűrésére tervezett vizsgálatot.

A vizsgálatok célja a festékes bőrdaganat és emlőrák kapcsán olyan genetikai eltérések azonosítása, amely a betegségre való hajlamon kívül a betegség előrehaladását is jelzi – mondta a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának dékánja.

A problémákra választ adó egészségpolitikai döntéshozást sürgetnek – emelte ki a professzor.

(inforadio.hu)