Szerencsés véletlenként előfordulnak olyan ősi időkből megmaradt természeti régiók, képződmények, amelyek sajátos, megőrzött környezetükkel megtartották az ott tenyésző élőlényeket is. Ezek lehetnek növények, baktériumok, algák, fejlettebb állatok, de semmi esetre sem nagyobb élőlények. Ezek a különleges élőhelyek igen gyakran mocsarak, lápok, hőforrások, fortyogók, barlangok, száraz, szikes vagy homokos területek.

A legtöbbjük védett, hiszen élő „múzeumok”. Így érthető, hogy ezek a különleges helyek fontos vadászterületei az új és ősi fajok után kutató szakembereknek.

Néha olyan elképesztő fajokra találnak, amelyek első látásra meghaladják az ember eddigi ismereteit. Svéd kutatók nemrég egy teljesen új sejtosztódási „gépezetet” azonosítottak a Sulfolobus acidocalardius nevű mikrobában. Ez az egysejtű szervezet az élővilág legnagyobb rendszertani egységébe, az Archea nevű doménbe tartozik. Eredetileg a híres amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban különítették el egy savas iszapfortyogóból. Azonnal az érdeklődés középpontjába került, mivel optimális életkörülményeit a 80 Celsius-fokos (!) „savfürdőben” találja meg. Ezek az egyszerre hő- és savkedvelő fajok fontos szerepet játszanak azon elméletekben, amelyek azt próbálják megmagyarázni, hogyan alakult ki az élet az ősi Föld forró környezetében, de modellként szolgálnak a más bolygók szélsőséges körülményei között esetleg létező életformák kereséséhez is. Különlegességüket mutatja, hogy osztódásuk sem az eddig ismert valamelyik módon zajlik le, hanem egy új típust képvisel.

A kutatócsoport vezetője szerint évtizedek óta ez az első eset, hogy új sejtosztódási mechanizmust fedeztek fel, és a géntermékek semmilyen hasonlóságot nem mutatnak egyetlen eddig ismert osztódási fehérjével sem. Ebből az is következik, hogy a földi környezettől eltérő helyeken is létrejöhetett valamilyen élet, de annak az extrém körülményekhez kellett alkalmazkodnia életfolyamatait és szaporodását illetően is. A különböző sejtbiológiai megoldások az emberi szervezetben lejátszódó alapvető folyamatok jobb megértéséhez is hozzájárulnak, sőt, ötleteket adnak káros folyamatok blokkolásához is.

Hasonló különleges helyeken élő állatok és növények más helyekről is előkerültek. Régóta ismertek a kékalgák, a kénbaktériumok, új fölfedezés a vérmétely köztesgazdája, a sarkok jégpáncélja alatt fölfedezett mikroorganizmusok, a hatalmas nyomás alatt élő mélytengeri állatok és sorolhatnánk tovább.

(hankó)