Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A szervezet immár harmadik éve indította el a Nemzeti Tehetség Programnak köszönthetően rendezvénysorozatát, melynek célja, hogy a kreatív ötletekből valóságos találmányok legyenek. A sorozat első állomásán gondolatébresztő képzéseken és foglalkozásokon vehettek részt a Kárpát-medence különböző régióiból érkezett fiatal magyar tehetségek a Szegedi Tudományegyetem rektora, prof. dr. Szabó Gábor jóvoltából. A fiatalokat Szeged elismert professzorai fogadták.

Új embereket, ötleteket, technikákat ismerhettem meg a programnak köszönhetően – mondta a marosvásárhelyi György Attila Tamás, az újvidéki Sárkány Krisztina pedig azt emelte ki, hogy meggyőződése szerint az alkalmazott tudományok fontosabbak az elméletieknél.

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány 2014 óta kutatja a Kárpát-medencében, sőt, immár V4-es merítéssel a 16-30 év közötti kiemelkedő magyar tehetségeket, és mentorálással, személyre szabott támogatással segíti szakmai kibontakozásukat. Ennek érdekében egyetemekkel, középiskolákkal, kutatóintézetekkel működnek együtt, de partnereik között szerepel a Magyar Innovációs Szövetség, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium is.

Az alapítvány az általános műveltségre is nagy hangsúlyt helyez, ennek jegyében múlt hét végén Budapesten magyar nyelvművelő programra került sor a magyarországi és a trianoni határokon túlról érkezett fiatalok számára. A résztvevők beszédtechnika-foglalkozáson vettek részt, nonverbális kommunikációt fejlesztő, illetve hangerőszabályozó gyakorlatokat végeztek.

A háromnapos kurzus során az alapítvány által támogatott fiatalok részvételével indult társasjátékalkotó programra is sor került, ennek célja a tavaly elkészült Terra Talenta című ismeretterjesztő és érzékenyítő társasjáték innovatív, számítógépes formában történő megalkotása volt. Egyenrangúság, együttműködés – ezek voltak a legfontosabb hívószavak.

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány programjának végén dr. Papp-Zipernovszky Orsolya vezetésével önismeretről, önkifejezésről tanulhattak az érdeklődők. A szervezet komplex képzései nagyban előmozdítják a jövő magyar innovátorainak, feltalálóinak sikeres pályafutását.