Közép-Európában egyedülálló hallássegítő műtét vált elérhetővé a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján: kívülről nem látható középfül-implantátum beültetésével tudnak a vezetéses és kevert halláscsökkenéssel élő betegeken segíteni – közölte Kiss József, az intézmény tudományos tanácsadója pénteken az MTI-vel.

Az első ilyen beavatkozást Rovó László intézetvezető egyetemi tanár tavaly novemberben hajtotta végre egy 36 éves nőn, akinek a bal oldalon vezetéses, a jobb oldalon közepes fokú idegi eredetű halláskárosodása volt. A műtétnek köszönhetően a páciens beszédértése ma már nagyon jó minőségű – mondta a szakember.
    
Hozzátette, hogy a második – a társadalombiztosítás által finanszírozott – műtétet pénteken hajtották végre a klinikán, egy 1947-ben született férfin, akinek mindkét oldalon hasonló, 50-60 decibel körüli, idegi eredetű halláskárosodása van.
    
A Szegeden alkalmazott középfül-implantátum teljes egészében beültetett, más megoldásokkal ellentétben nem szükséges külső egység hozzá. A készülék mikrofonja a bőr alatt helyezkedik el, ez a hangot az implantátumnak továbbítja, külső beszédprocesszor segítsége nélkül. A berendezés része egy miniatűr motor, amely az analóg elektromos jeleket mechanikai rezgésekké alakítja és továbbítja a hallócsontoknak. A belső fül érzékeli a rezgéseket, majd azokat ingerületté alakítja, amelyet az agy hangként értelmez – magyarázta el a készülék működését Kiss József.
    
Kitért arra: a berendezés akkumulátora kívülről, indukciós módszerrel tölthető, így annak cseréjére csak hosszú évek után lesz szükség.
    
Az esztétikai szempontok mellett a megoldás előnye, hogy az implantátum sportolás közben – így uszodában, strandon – is használható, és minden korábbinál jobb beszédértést biztosít a páciensek számára – mondta a szakember.

(MTI)