Télen a fontos vitaminokból kevesebbet viszünk be a szervezetünkbe, ezért ezeket elsősorban a természet adta vitaminokkal, tavaszi zöldségfélékkel, gyümölcsökkel pótolhatjuk. Télen a zsírban, tavasszal és nyáron a vízben oldódó vitaminok raktározódnak el a szervezetünkben. Ez utóbbiból a friss zöldségek, gyümölcsök, valamint a csírázó gabonamagvak tartalmazzák a legtöbbet. Ha tehetjük, ilyentájt naponta fogyasszunk legalább fél kiló gyümölcsöt, egy nagy adag, nyers salátát vagy főzeléket és körülbelül fél liter tejet.

Vitaminraktárainkat feltölthetjük, immunrendszerünket megerősíthetjük, és a tavaszi fáradtság kellemetlen tüneteit megszüntethetjük akkor, ha az idei karalábé, sárgarépa, saláta, zeller, retek mellett vértisztító hatású póréhagymát eszünk. Ez utóbbi pozitív hatást gyakorol a légzőszerveinkre és a májunkra, de tartalmaz még bétakarotint, C-vitamint, vasat, kálciumot és foszfort is. A leghatékonyabb nyersen salátának vagy szendvicsekbe téve felhasználni, de kiváló francia hagymalevest is készíthetünk belőle.

A fokhagyma szintén nagyon egészséges, lúgosító hatású, jódban, kénben, foszforban és kálciumban gazdag, de C-vitamint is bőven tartalmaz. Mivel erős antibakteriális és immunerősítő hatású, kiváló az olyan téli betegségek gyógyítására, mint például a nátha, a hörghurut.

A grapefruitban és a kiviben szintén sok a C-vitamin, akárcsak a citromban és a narancsban. Zsírbontó enzimjeik kiváló kiegészítői a tisztító- és fogyókúráknak is. De ne feledkezzünk meg az egész évben kapható savanyú káposztáról sem. Kiváló C-vitaminforrás! A saláta sok vasat tartalmaz, emellett nyomelemekben és rostokban is gazdag, semleges íze miatt pedig bármilyen összeállítású salátának lehet az alapja.

Ha valami nagyon különlegesre vágyunk, gyümölcscentrifuga segítségével különféle tavaszi zöldségekből, vitaminkoktélt is készíthetünk. (Ha egy ilyen módon készült vitaminbombából csak egy pohárral iszunk, máris fittebbnek érezzük magunkat.) A bolti gyümölcslevekkel szemben óriási előnyük, hogy rost- és C-vitamin-tartalmuk messze meghaladja a boltokban kaphatókét. S az sem utolsó szempont, hogy nem tartalmaznak mesterséges színezéket, sem aromát, sem állományjavítót, sem cukrot.

Ha mégis a szintetikus vitaminokat választjuk, ügyeljünk arra, hogy hányfélét és milyen fajtát fogyasztunk. Egyszerre csak egyfélét vegyünk be, de ha mégis a többféle mellett döntünk, akkor azok feltétlenül egészítsék ki egymást. Hogy melyek ezek, arról a gyógyszertárakban, fitotékákban felvilágosítanak bennünket.

Méregteleníts!

Néhány példa a vitaminok jótékony hatására. Az idegrendszer működését serkentik a B6-, B12-vitaminok, a sejtek öregedését, korai elfáradását az E-vitaminnal előzhetjük meg. A betegségeket elsősorban a C-vitamin, de a réz, a jód, a vas és a magnézium, valamint a szelénutánpótlással is kivédhetjük.

Mielőtt megpróbálnák vitaminokkal feltankolni magunkat, feltétlenül méregtelenítsük a szervezetünket. Számtalan jel mutathat arra, hogy erre szükségünk van-e vagy sem. Ha ugyanis legyengül a bélrendszerünk, akkor ennek olyan látványos jelei vannak, mint például a hasmenés, vagy éppen az ellentéte, a székrekedés, esetleg a puffadás, a gyakori fejfájás. A méreganyagok felhalmozódására utalhat még a lepedékes nyelv, a kellemetlen szájszag, az izzadás, a fénytelen haj, a pirosas, kiütéses arc vagy a töredezett körmök. A salakanyagok a lerakódásának egyik tünete a narancsbőr-kialakulás is. (Ilyenkor a zsírsejtek felpuffadnak, szabálytalan formájúvá válnak, s a felettük lévő bőrfelszín elvékonyodik, a szabálytalan zsírsejtek pedig láthatóvá válnak.)

A böjt nem azonos az éhezéssel! Többféle böjtkúra létezik, amelyeknek minden esetben elsődleges feladatuk a szervezet öntisztító folyamatainak a segítése, emésztésünknek és bélműködésünknek a rendeződése. Tehát nem fogyókúráról, hanem tisztítókúráról van szó, amelynek sokféle pozitív hatása mellett súlyunk és alkatunk is kedvezően változhat. Tudnunk kell, hogy nemcsak a böjt méregtelenít, hanem például a szauna is, amelynek ma már többféle változata létezik. A hagyományos mellett egyre több kozmetikában találkozhatunk infracsövekkel felszerelt, számítógéppel vezérelt szaunával, amely a hagyományoshoz hasonlóan, de gőz nélkül méregtelenít, fogyaszt, s nem utolsósorban megszabadít a stressztől.

A lelki nagytakarítás legalább annyira fontos, mint a testi, ezért a szauna használatán túl érdemes elsajátítani az olyan stresszcsökkentő relaxációs technikákat, mint amilyen az autogén tréning, a jógázás, a meditálás vagy a zenehallgatás. Figyelem! A tisztítókúrák alatt ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt, kávét, fekete teát, táplálék-kiegészítőket és ne szedjünk gyógyszereket! Akik ez utóbbit nem tehetik meg, mert valamilyen krónikus betegségben szenvednek, csak szakorvos tanácsai mellett böjtölhetnek. A böjt alatt kerüljük az elektroszmoggal szennyező tévézést és a számítógépezést is.

Miután feltöltöttük magunkat vitaminokkal, egyszerűbb lesz bőrünk frissességének, üdeségének visszaállítása is. Az arcon látható ráncok, pattanások vagy egyéb elváltozások helyéből következtetni tudunk szerveink egészségi állapotára. Ha szemzugnál van jel, akkor valószínűleg a gyomrunk táján van baj. Az orrcimpától a szájzugig, a bal oldalon található vonal a lép, illetve a hasnyálmirigy, a jobb oldalon lévő pedig a gyomor és az epehólyag bajaira utal. Az alsó ajkak alatt az epe és a máj, a két szemöldök között szintén az epe és a máj működési zavaraira utaló elváltozások jelenhetnek meg.

Az orrcsúcson lévő bevágás állítólag arra utal, hogy szívünk jobb és bal oldala nincs egyensúlyban egymással. A külső szemzugtól a szájszeglet felé futó vonal a vérkeringésünkről árulkodik. Ha a két arccsonton lévő függőleges vonal lefelé görbül, valamint a szem alatti vízszintes vonalak úgyszintén, akkor a vesénk működésére kell jobban ügyelnünk.

Üzen a bőrünk

A bőr a minket takaró legnagyobb felület, testünk különleges része. Magába zár, ugyanakkor elkülönít minket a világtól. Az érintésnek nagyon nagy szerepe van életünkben. Bőrünk testi-lelki állapotunkról egyaránt árulkodik, ezért különös gondot kell az ápolására fordítani.

– A tavaszi megújulás alapja – véli Kozma Júlia kozmetikus is – a belső méregtelenítés, a zöldségek, a saláták és a sok-sok folyadék, lehetőleg ásványvíz fogyasztása. A külső megszépülés csak ezután következhet, amihez ma már számtalan módszert alkalmazunk, újabb és újabb technikákat és eszközöket veszünk igénybe. Az arckezelésnek megvannak a megfelelő fázisai: az arcradírozás, a masszírozás, a gőzölés, a tisztítás, a pórusösszehúzó pakolások, s végül a hidratálás.

A kozmetikai kezelések, de az otthoni arcápolás során is ügyelni kell arra, hogy milyen típusú a bőr. A negyven feletti nők úgynevezett érettebb bőrtípusa különös gondoskodást igényel. Egy 10 alkalomra szóló, több hétig tartó speciális, jól felszívódó anyagokat, kollagént, elasztint, tartós hatású szérumokat is beiktató kúra csodákra képes.

– Uraim! Ha úgy érzik, egy tisztító arckezelés önöknek sem árt – mondja a kozmetikus. – Bár Magyarországon megszűntek a kimondottan csak férfiakra szakosodott kozmetikák, azért önöknek sem kell megfosztani magukat a jól ápolt arc és test által kiváltott elismerő pillantásoktól. Ha nem óhajtanak hölgyek között szépülni, a kozmetikák nagy részében külön időpontot biztosítanak a szépülni vágyó urak számára. A rendszeres otthoni arc- és testápolást azonban a legprofibb kozmetikai kezelés sem helyettesítheti.

A napozással már tavasszal is legyünk óvatosak. Használjunk megfelelő faktorú fényvédő krémeket. Ebben az évszakban sem szabad a déli órákban napfürdőzni. Délelőtt tíz óráig vagy délután 4 órától napozzunk. A napon való aszalódást kiválóan helyettesítheti a jó levegőn való mozgás, séta. Így is lehet barnulni!

Egyes férfiak szerint mivel a tekintet mindent elárul az emberről, a nők azért festik a szemüket, hogy semmit se áruljanak el. Ez alighanem elfogult vélemény. Mi nők azt mondjuk, mivel testünk ezen helyén a bőr rendkívül vékony, nagyon fontos a különleges gondoskodás.

Néhány hasznos tanács a szemápolással kapcsolatban. Soha ne feküdjünk le kifestett szemmel, mert a megszáradt festék könnyen eltöri a szempillákat, s így kihullanak. A szemfesték lemosásához szigorúan szemre való sminklemosót használjunk, de olyat, amely speciálisan igazodik a könnycsepp pH-értékéhez, így nem árt a szemnek akkor sem, ha véletlenül belecseppen. Jó, ha a hölgyek tudják, hogy a vízálló szempillaspirál lemosásához speciális lemosó kell. A festék eltávolításához vattalapot használjunk, amelyet mindig csak egy alkalommal használunk.

Miután alaposan lemostuk a szemfestéket, speciális szemkörnyékápoló szemránckrémmel kenjük be a szem körüli bőrt. Néhány alap sminktanács. A vörös hajú és fehér bőrű nőknek a legjobban a természetes földszínek állnak jól. Divat ide vagy oda, az ő esetükben az a legszebb, ha a szem sminkje természetes mézszínű szemhéjporral készül és a szempillák tövébe barna szemhéjpor kerül.

A szőke hajúak kerüljék a harsány, feltűnő színeket, az ő esetükben a szemhéj pezsgő színben mutat a legjobban, barna szempillaspirállal fokozva a szem szépségét. A fekete és a barna hajú hölgyek általában több sminket engedhetnek meg maguknak. A kozmetikus szerint a szem alig észrevehetően legyen árnyalt s a szempillák akkor mutatnak a legjobban, ha vékony tus segítségével hangsúlyozzák.

Ha végre lekerül a fejünkről a sapka, a kalap és levegőhöz jut a hajunk, a fejbőrünk, nem biztos, hogy a legkellemesebb látvány fogad bennünket. Télen a hajunk a fényhiány miatt veszít a fényéből, fejbőrünk hajlamosabb a korpásodásra. A különféle fejfedők alatt megizzadunk, üstökünk lelapul. Nem árt egy alapos kondicionálás, vitaminpakolás, esetleg hajállapot-felmérés. Ha szép hajat és jó frizurát szeretnénk, legjobb, ha szakemberhez fordulunk tanácsért, aki segítségünkre van a hajtisztító, hajregeneráló szerektől kezdve, a legelőnyösebb és legdivatosabb szín és fazon kiválasztásában. Érdemes az otthoni hajápolás praktikáit illetően is tőle tanácsot kérni.

Lábgondok

Egyesek hajlamosak arra, hogy ami nem látszik, azt elhanyagolják. Egészen pontosan a lábra gondolunk, amelyre különösképpen ráfér az ápolás, hiszen ez a végtagunk végzi a legnehezebb munkát. Ráadásul a nők különösképpen hajlamosak arra, hogy szűk vagy magas sarkú cipőkbe erőltessék.

Ami azonban a téli időszakban nem tűnik fel, az a tavaszi-nyári nyitott cipőkben és szandálokban már zavaró lehet. Elég csak utazásunk közben a mozgólépcsőn végignézni az előttünk haladó lábakat. Hát bizony gyakran nem valami kellemes látványt nyújtanak. A lenőtt körömágybőr, tyúkszem, a bőrkeményedések, az érdes sarkak nemcsak kiábrándítóak, de fájdalmasak is. Ne feledkezzünk meg tehát a lábápolásról, ami annál kevesebb időt vesz igénybe, minél rendszeresebben végezzük. A két-három hetenkénti pedikűr kevesebb időt rabol el, ha rendszeresen ápoljuk a lábunkat, ha a zuhanyozás utáni törülközéskor gyengéden visszatoljuk a körömágybőrt és lábápoló krém bemasszírozásával küzdünk a bőrkeményedések kialakulása ellen.

Már ötpercnyi, langyos vízben való áztatás is könnyíti a láb fáradságát, s ha a vízbe sót vagy levendulát, esetleg rozmaringot teszünk, akkor a lábdagadást a különféle lábfájdalmakat és a lábizzadást is megelőzhetjük. Ráadásul, ha a láb bőre felpuhul, habkővel magunk is eltávolíthatjuk onnan az érdes részeket. Mivel a lábfejünk bőrén alig van faggyúmirigy, ezért könnyen kiszáradó sarkainkra olyan lábápoló krémet vásároljunk, amely a bőrt puhává és simává varázsolja, egyúttal dezodorálja és frissíti, illetve a láb gombásodását megelőzi.

Ma már nálunk is kiváló natúr termékek kaphatók, olyanok, amelyek különféle gyógynövényeket, így például árnikát, citrom-olajat, körömvirágot igen, de mesterséges illat- és színezőanyagokat nem tartalmaznak. Nyáron különösképpen ajánlottak a lábsprayk, lábhintőporok. Az előbbiek hűsítenek, az utóbbiak pedig felszívják az izzadságot és frissen tartják a lábat.

Ahhoz, hogy a lakk jól mutasson, nemcsak megfelelő színt kell választani, hanem a körmöt is elő kell készíteni. Elsőként körömlakklemosóval kell eltávolítani a körmökről a zsírt. Majd színtelen lakkal kell átkenni, amely erősíti és megvédi az elszíneződéstől a körmöket, aztán jöhet a színes körömlakk, de csak azután, miután az első réteg alaposan megszáradt. Ezt követően fedőlakkal kenjük át a körmeinket, ez megvéd a karcolástól és a töredezéstől. A száraz, töredezett körmöket (a kéz körmeit is) körömolajjal ápoljuk. S ha mindez megvan, jó sétát kívánok, hölgyeim!