Az EP több frakciója is felháborodott, amiért egyes országokban kábítószer birtoklása vagy használata megengedett. A lengyel, magyar, szlovák képviselők dörgedelmes beszédekben támadták ezeket a furcsa törvénykezésű államokat, amelyeknek nincs helye egy biztonságot, rendet, a kiskorúak védelmét zászlajára tűző szövetségben.

Hirdetés

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója vizsgálóbizottságot állított fel az ügy tisztázására. Egészen elképesztő anomáliákra derült fény. Bizonyos helyeken a kannabisz élvezete legális, mit sem törődve ennek kriminalisztikai, egészségügyi, társadalmi következményeivel. A jelentés javasolta, hogy a leginkább érintett országoktól vonják meg a szavazati jogot, tartsák vissza a helyreállítási hitelből rájuk eső részt, és gyakoroljanak önkritikát az emberi testet és szellemet pusztító drogok engedélyezése miatt. Amíg ezt nem rendezik megnyugtatóan, egyetlen kezdeményezést sem fogadhatunk el az említett államok képviselőitől, mert nem tudhatjuk, nem állnak-e ők, illetve törvényho­zóik és kormányaik kábítószeres befolyás alatt. Néha ugyanis kifejezetten úgy tűnik, hogy de; némely holland, dán és különösen német politikus esetében nem zárható ki, hogy szavai és tettei mögött a narkotikumok hatását kell keresnünk.

Az egyik liberális holland képviselő indulatosan kérte számon, milyen alapon avatkoznak bele hazájának a belügyeibe.

– Miért, talán nincs hozzá jogunk? – kérdezett vissza a lengyel. – Nem szabhatjuk meg, hogyan éljenek az EU polgárai mindenütt, nem állíthatunk fel egységes mércét, a viselkedésre, szokásokra, tiltásokra és engedményekre vonatkozó elvárásokat?

– Nem és nem! – kiabáltak svéd, német, francia küldöttek. – Nem lehet ilyen durván beavatkozni abba, ki hogyan akar élni, miként képzeli el a helyi hagyományokat, szokásokat, az életformát!

– Na, akkor ezt vegyük jegyzőkönyvbe! – csapott le rá a magyar delegált. – Senki se üthesse az orrát mások szabadság- vagy jogfelfogásába.

Korábban írtuk