Hirdetés

Mi, a Tökéletes Demokrácia Intézet megfigyelői rémülten nézzük, hogy Magyarországon egyetlen párt (közbekiabálás: pártszövetség!) kormányoz, ötven százalék feletti támogatással és kétharmados mandátumaránnyal. Az ilyen egyértelműségektől feláll a szőr a hátunkon. Az alábbiakban egy elképzelt ország példáján bemutatjuk, hogyan is néz ki a tökéletes demokrácia a mi olvasatunkban.

Eleve minél több párt indul, hogy bőven legyen választási lehetőség. Természetesen csak listák vannak, mert az igazságos és arányos, nem torzul a nép akarata. Az a legfontosabb.

Tételezzük fel, hogy a voksolást X párt nyeri meg 32 százalékkal. Igen ám, de ez egy szélsőséges, kirekesztő, nacionalista, klerikális banda, amelyikkel tisztességes mozgalom nem közösködik, ergo a győztes nyilvánvalóan ellenzékbe vonul. Előléphet tehát a 21 százalékkal második helyezett Y párt, amely már teljesen megfelel korunk kényes ízlésének, így az ő elnökük – maga mögött tudva a társadalom mintegy ötödének szimpátiáját – kormányfői megbízatást kap, és összegrundolhat egy koalíciót.

Tárgyalásba kezd a parlamentbe jutott frakciókkal, rövidesen sikerül is megegyezni Z-vel, A-val és B-vel, a négytagú szövetségnek összesen 52 százaléka, tehát vitathatatlan többsége lesz. Igaz, Z párt legfőbb ígérete – és hívei támogatásának oka – az volt, hogy megszünteti a városokban a gépjárműforgalmat. Ez persze képtelenség, a koalíciós partnerek elfogadhatatlannak tartják, ezért Z kénytelen feladni ezt a programpontját. Csakúgy, mint A, amelyik az egységes ötszázalékos áfával vagy B, amelyik a közoktatás eltörlésével kampányolt. Ezek az ígéretek gátjai a megegyezésnek, vagyis a szükséges kompromisszumok érdekében feladják őket.

Így tehát feláll az optimális kormány, amely vezetőjének a lakosság körében csekély a támogatottsága, és programjában a koalíciót alkotó mozgalmak legfőbb ígéretei egyáltalán nem jelennek meg. Következnek a kilépések, kormányválság, anarchia, új választás. Na, így néz ki egy működő demokrácia.

Korábban írtuk