Ötvenezer aláírás? Akár ötszázezer, de ahogy a közhangulat alakul, talán még az ötmillió aláírás is összejön, ha a polgári szövetség nekiveselkedik. Lehet itt olyan trendforduló őszre, mint a parancsolat. Mellesleg a trendfordulót ebben a szövegösszefüggésben előrehozott választásnak nevezik, amely a polgári oldal kétharmados győzelmét hozná el. Feltéve, hogy az SZDSZ képviselői is megszavazzák a feloszlatást. Minden ellentétes szakértői véleménnyel szemben e jegyzet írója azt állítja, hogy ennek egyre nő a valószínűsége. Őszre az SZDSZ eljuthat arra a pontra, amikor túlélését már csak a kormánybuktatástól remélheti. És akkor végre nekiveselkedhetünk. Van minek. Egy nemrég megjelent elemzés szerint az Orbán-kormány bukását követő D–209-es kabinet az euró bevezetését óvatos optimizmussal 2007-re tervezte és egészséges gőggel tette hozzá, hogy bezzeg Szlovákia csak 2010-ben lesz képes erre. Hat év alatt sokat változott a világ. Szlovákia az euró átvételéhez szükséges összes követelményt teljesítette, ezért már jövő év elején bevezetheti a közös valutát.

Magyarország pedig? Az unió által a csatlakozás feltételéül szabott legfeljebb háromszázalékos infláció helyett hat százalékos a pénzromlás, a maximálisan engedélyezett 60 százalék helyett 66 százalékos az államadósság-ráta és folyamatosan nő, az elvárt államháztartási hiánynak a duplája van, az amúgy is kiugróan magas irányadó kamatok pedig egyre növekednek, holott csökkenniük kellene. A négy maastrichti kritériumhoz nemhogy közelítenénk, azoktól távolodunk, így aztán Magyarországnak már kijelölt euróbevezetési dátuma sincs, de még azt sem tudja a kormány megmondani, hogy mikor lesz képes kijelölni a dátumot.

Ez nagyon rossz hír, ugyanis a napokban napvilágra került adatok szerint a környező országokban mindenhol előbb lesz hivatalos pénz az euró, mint nálunk. Szlovéniában már az van. Szlovákiában jövőre, Lengyelországban, Lettországban, Észtországban 2012-ben, Csehországban, Romániában, Bulgáriában 2013-ban tervezik bevezetni, ami azt jelenti, hogy néhány év múlva Magyarország lesz az egyetlen hely az unióban, ahol nem a közös valuta lesz a hivatalos fizetőeszköz. Ez önmagában is katasztrófához vezethet, ugyanis a környezet nyomásának a gyenge magyar gazdaság nem lesz képes ellenállni és fennáll a veszélye annak, hogy az euró egész egyszerűen beáramlik az országba és nemhivatalos fizetőeszközzé válik, annak minden hátrányával.

Minden nap számít. Magyarország válaszúthoz ért: ha el akarja kerülni az argentin típusú államcsődöt, akkor vagy kimenekül az Európai Unióból és visszasüllyed posztkádárizmus mocsarába, vagy végleg széttépvén ezt a hamis illúziót, elkergeti Gyurcsányt és tettestársait. A trendforduló tehát valóban elkerülhetetlen. És sürgős.

Bencsik András