„Nem tagadom, néhány Unicumot meg kellett innom ma, hogy elviseljem a helyzetet, nem szeretem, hogy így alakult, de ez van” – mondta 2014-ben Karácsony Gergely annak kapcsán, hogy végül Gyurcsány Ferenc is felkerült a balliberális ellenzék közös listájára. „Jobban utálom a szocikat, mint a Fideszt. […] Azért támogattam az együttműködést az Együtt 2014-gyel, hogy ne Bajnai Gordon legyen a miniszterelnök, és kihúzzam a szocik seggéből az összefogást” – mondta ugyanő két évvel korábban.

Hirdetés

Bár ezeket a nyilatkozatait sokat emlegették egy időben, a Párbeszéd immár hivatalos miniszterelnökjelölt-jelöltjének elmúlt másfél évtizede nem arról tanúskodik, hogy fenti szavai őszinték lettek volna – vagy a másik lehetőség, hogy őszintén beszélt, ám ha érdekei úgy diktálják, bármikor megtagadja az elveit.

A baloldallal való kapcsolata ugyanis már 2002-től szorosnak tekinthető: a Medgyessy-kormány megalakulása utántól 2008-ig (tehát Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején is) a Miniszterelnöki Hivatal politikai tanácsadója volt. Ráadásul családi cége, a Social Report Bt. 2006 és 2009 között tíz alkalommal kapott, összesen mintegy 21,5 millió forintos megbízást a Gyurcsány-kormánytól.

Utóbbi dátum azért is érdekes, mert Karácsony Gergely 2009 nyarán már a baloldallal és a Fidesszel szemben is kritikus LMP tagja lett. A 2010-es parlamenti választáson ő volt a Lehet Más a Politika kampányfőnöke, majd 2010 és 2013 között a párt országgyűlési képviselőjeként, frakcióvezető-helyetteseként dolgozott.

Ekkor azonban, 2013 januárjában kettészakadt az LMP: míg a pártban maradó Schiffer Andrásék kitartottak elveik mellett, a csoportosan kilépő Karácsonyék megalapították a Párbeszéd Magyarországért nevű szervezetet, hogy aztán a PM hamarosan összeálljon a Bajnai Gordon fémjelezte, vagyis ugyancsak baloldali kötődésű Együtt-tel. A folytatás ismert: 2014-ben megszületett az Összefogás, később Kormányváltás néven emlegetett szövetség is, benne az Együtt és a Párbeszéd mellett a Fodor Gábor-féle Liberálisokkal, Gyurcsányékkal és az MSZP-vel. Karácsony Gergely azonban ezt az összeborulást is, talán csak Unicummal, de elviselte a cél érdekében, amiként 2018-ban is azt, hogy a Fidesznél állítólag jobban utált „szocik” támogassák miniszterelnök-jelölti ambícióit. 

Másfél éves városházi tevékenységét figyelve nem lehet nem észrevenni, hogy Karácsony Gergely főpolgármestersége óta Gyurcsány Ferenchez kötődő emberek sora kapott pozíciót. Gy. Németh Erzsébet, a DK alelnöke főpolgármester-helyettes; Gál J. Zoltán, Gyurcsány egykori államtitkára a főpolgármester stratégiai főtanácsadója; Draskovics Tibor, a Gyurcsány-kormány egykori minisztere a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági elnöke; Kálmán Olga, a DK elnökségi tagja kulturális tanácsadó; Szabó Zoltán korábbi országgyűlési képviselő a Fővárosi Csatornázási Művek felügyelőbizottságának tagja; Élő Norbert, a DK elnökségi tagja a Budapesti Városüzemeltetési Holding felügyelőbizottságának elnöke – és a sor még folytatható lenne.

Ne legyenek kétségeink: Karácsony Gergely más pozícióba kerülve is ebből a körből választaná ki munkatársait. Vélhetőleg nem is engednék neki, hogy ne itt keresgéljen.

Korábban írtuk