Hirdetés

Talán furcsán hangzik tőlem, de kezdem megsajnálni az izraelieket. Szomorú és szánalmas azt látni, hogy mi mindent kell elszenvedniük a Hamász, a Hezbollah és a húszik részéről. Tavaly október 7. óta Izrael egy új vészkorszakkal szembesül. Ezt nem én mondom, hanem az izraeli és nyugati fősodrú média, amely – mint tudjuk – a mértéktartás és megbízhatóság etalonja, és ebben is biztosan igaza van. A zsidó állam tehát maximálisan rászolgált a békeszerető emberiség osztatlan együttérzésére és nagyvonalú támogatására, amelynek mindenekelőtt még több bombaszállítmányban kell megnyilvánulnia, hogy a világ legerkölcsösebb hadserege sikerre vihesse irtóhadjáratát Amalek, adott esetben a palesztin terroristák ellen, nemre és életkorra való tekintet nélkül.

Az a barbár ellenség, amely – legalábbis a mértéktartás és megbízhatóság etalonjának számító, tehát abszurd és obszcén háborús-propagandát még véletlenül sem terjesztő izraeli és nyugati fősodrú média szerint – csecsemőket fejezett le, kemencében égetett el elevenen és nőket erőszakolt meg sorozatban, nem érdemel kegyelmet. Pusztulnia kell, hogy írmagja se maradjon! Ebben általános konszenzus érvényesül az izraeli vezetők között pártállásra való tekintet nélkül. Sajnálatos módon nagyjából ez az egyetlen dolog, amiben egyetértenek.

Az egyik kormányzati agytröszt arra a következtetésre jutott, hogy az „izraeli elit” elmenekül Izrael süllyedő hajójáról, ha azt látja, hogy a különböző „törzsek” nem tudnak megegyezni a kormányzás tekintetében, és a zsidó állam nem fogja megérni a századik születésnapját. (At this rate, Israel won’t make it to its 100th birthday, haaretz.com, 2024.05.09.) Az izraeliek immár nyíltan beszélnek az állam „totális elpusztításáról”. (Israelis are now openly talking about the „total destruction” of the Jewish state, rollingstone.com, 2023.03.14.) Ezt az apokaliptikus hangulatot csak felerősítette a Hamász tavaly októberi terrortámadása, amelyben 1100 izraeli, köztük 300 katona veszítette életét. Az áldozatok közül sokak számára bizonyára vigaszt jelent, hogy velük nem a Hamász amatőr terroristái, hanem az IDF profi terroristái végeztek vagy szándékosan (vö. Hannibál-direktíva), vagy véletlenül, ijedtükben összevissza lövöldözve vaktában, ahogyan az vérprofiktól elvárható. (Israeli forces accused of killing their own citizens under the „Hannibal Directive” during October 7 chaos, abc.net.au, 2024.09.06.) Ugyanez a minta érvényesül a gázai hadszíntéren, ahol minden ötödik megölt izraeli katona „baráti tűz” áldozatává válik, szintén a profizmus jegyében. (Nearly one-fifht of Israeli soldiers killed in Gaza died due to friendly fire and other accidents, IDF says, nbcnews.com, 2023.12.12.)

Ilyen körülmények között teljesen érthető, hogy félmillió izraeli már pánikszerűen elmenekült az országból, és az exodusuk folytatódik. (Over 550,000 Israelis flee country amid Gaza war, data shows, trtwolrld.com, 2024.06.24.) Az antiszemitizmus teljesen érthetetlen globális növekedése ellenére a 80 százalékuk sohasem akar hazatérni. (Despite rising antisemitism, 80% of Israelis abroad don’t want to come back – poll, jpost.com, 2024.03.20.) Jichak Brik nyugalmazott vezérőrnagy szerint Izrael egy éven belül összeomlik, ha folytatódik a Hamász és Hezbollah elleni háború. (Israel will collapse within a year if the war against Hamas and Hezbollah continues, haaretz.com, 2024.08.22.) Szegény IDF, a hónapok óta tartó féktelen gyilkolás és pusztítás nyomán immár kezd kifogyni tankból és a lőszerből is. Megszakad a szív ennyi nélkülözés láttán. (IDF: We’re short on tanks, munitions after months of war, ynetnews.com, 2024.07.25.) Mivel nem elég hatékony a palesztinok megtizedelésében, a tartalékos katonák 58 százaléka már nem bízik a hadsereg főparancsnokában, akinek sokak szerint azonnal le kellene mondania a posztjáról, hogy egy hatékonyabb palesztintizedelő léphessen a helyébe. (Israeli think tank: Over half of reservists have lost faith in IDF chief Herzi Halevi, jpost.org, 2024.08.29.) Az IDF-nek tényleg pechje van, hiszen még a Hamász-alagutak vízzel való elárasztására kiókumlált humanitárius terve is léket kapott. (Atlantis is lost: how the Israeli Army’s plan to flood Hamas’ network of tunnels under Gaza failed, haaretz.com, 2024.07.26.) Viszont több mint 70 ezer rokkant katonája rehabilitációs ápolásra szorul. (Price of the war: more than 70.000 disabled IDF soldiers under care of Rehab. Division, israelnationalnews.com, 2024.06.18.) 2030-ra várhatóan százezer hadirokkant lesz Izraelben, és már most is húszezer izraeli katona próbál rokkantsági segélyt szerezni és leszerelni. (Israel expected to have 100,000 disabled soldiers by 2030, mintpressnews.com, 2024.08.14.) A harcképes állomány hiányának pótlására az IDF a leszerelt tartalékosokat is kénytelen mozgósítani. (IDF to call on discharged reservists to serve amid manpower shortage, ynetnews.com, 2024.08.20.) Egyre több tévéreklámban szerepeltetnek amputált végtagú katonákat abban a reményben, hogy ez majd javítani fogja a többiek harci morálját. (More Israeli ads features amputees since the Gaza war broke out, haaretz.com, 2024.07.07.) Mindennek a tetejébe az ország gazdasága összeomlóban van, és eddig már több mint 46 ezer vállalkozás húzta le a redőnyt. („Israel in collapse”: 46.000 businesses forced to close since 7 Oct., thecradle.co, 2024.07.11.)

Korábban írtuk

De azért vannak jó hírek is Izrael és támogatói számára. A legtekintélyesebb brit orvosi szaklapban közzétett „óvatos becslések” szerint az IDF drezdai típusú „bombaholokausztja” a gázai infrastruktúra teljes megsemmisítése révén akár 186 ezer palesztin terrorista férfi, nő és gyermek halálát is eredményezhette. (Counting the dead in Gaza: difficult but essential, thelancet.com, 2024.07.05.) Semmiségek egy mészárláshoz, ahogyan Louis-Ferdinand Céline mondaná, és úgy tűnik, a világ is így gondolja. (Ha esetleg valakinél nem esett le a tantusz, ez egy szatíra volt, a morbid fajtából.)