Hirdetés

– Kedves nézőink, mai műsorunk vendége a Régen minden jobb volt címet adta véleményének. Kérem, hallgassák meg, mire gondolt! Milyen régen, és mennyivel jobb?

– Nagyon régen és sokkal jobb. Még a borzalmas civilizációs idők előtt. Amikor a természettel összhangban élhettünk, nem tettük tönkre magunk körül a világot. Nem volt ez a környezetszennyezés, elidegenedés, technikai túlhajszoltság. Az emberek csak olyan ételeket ettek, amiket a gyűjtögető életmód lehetővé tett. A kifogott hal, az elejtett vad húsa, magvak, zöldségek és gyümölcsök kerültek az asztalukra. Még asztaluk sem volt, nem jártak az IKEA-ba. Esténként beszélgettek, nem nézték a hülye tévét, nem nyomkodták a telefonjukat, nem stresszelték magukat feleslegesen a közel-keleti helyzettel. Az még a boldog, kiegyensúlyozott világ volt. Talán visszahozhatjuk.

– Nos, kedves nézőink, nézzünk meg egy rövid összeállítást erről az aranykorról. Ezen a videón látható, amint kőkorszaki őseink magvakat gyűjtenek és ropogtatnak.

– Így van, örülök, hogy van róla felvétel. Lát ön itt elhízott ősembert? Nyomják magukba az inzulint, a vérnyomás- és koleszterincsökkentő tablettákat? Van szemüvegük? Rászorulnak hallókészülékre? Na ugye!

Korábban írtuk

– Itt egy kép otthon szülő ősanyánkról. Ez meg itt a sírja, mindjárt a baba mellé temetve. Itt valaki megsebezte magát, ordít a fájdalomtól, lázban fetreng, de nincs mivel csillapítsa. De már ki is telt az ideje, elmúlt harminc, jóval túlélte az átlagéletkort. Nincs vezetékes víz, áram, gyertyával világít, és a patakban mossa a ruhákat. Már ha mossa egyáltalán.

– Ezek tendenciózusan összeválogatott képsorok. Megyek is.

– Parancsoljon. Elhagyhatja a stúdiót; azon a hosszú lépcsősoron jut ki az utcára.

– Lift nincs? Tudja, csípőprotézisem van, és szívelégtelenségben szenvedek.

– Akkor hogyan jött be?

– Viccelek, nem is vagyok itt, csak virtuálisan kivetítenek. A mesterséges intelligencia hozott létre. Látja, ha csak bogyókat ennénk, mint régen, ez sem volna – sóhajtott, majd eltűnt.