Hirdetés

Bár pontosan tudjuk, a baloldal hazudik „reggel, éjjel meg este”, újra és újra megdöbbenhetünk azon, hogy mennyire hülyének nézik a választóikat.

„Arra kérjük a felhatalmazást, hogy megszervezhessük a NER leváltására alkalmas, legalkalmasabb ellenzéket. Nem bízhatjuk ezt a feladatot a 2010 előtti világ árnyaira” – jelentette ki például múlt hét végén a Momentum nevű kispárt régi-új elnöke, Donáth Anna.

Nem bízhatjuk a 2010 előtti világ árnyaira? Most tekintsünk el attól, hogy a Donáth család története nem csupán a 2010, de az 1990 előtti világ árnyaival is ezer szálon fonódik össze. Foglalkozzunk csupán a jelenlegi helyzettel: a 2022-es baloldali összefogás pártjainak támogatottsága egyes felmérések szerint alig több mint a fele, más kutatások alapján ugyanakkor kevesebb mint a fele a kormánypártokénak, a baloldalon belül viszont a javarészt „a 2010 előtti világ árnyaiból” álló, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára fémjelezte Demokratikus Koalíció majdnem annyi támogatóval bír, mint a többi balos párt összesen. Sőt: az ellenzéki térfélen nem csupán a DK, de a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt is simán megelőzi az olimpiaiálom-gyilkosokat. Ezek után elhiszi bárki, hogy Donáth pártelnök asszony Gyurcsányék nélkül készül a jelenlegi kabinet leváltására? Természetesen mindennek semmi realitása.

Ahogyan tudjuk azt is, hogy bármit mondott a DK-hoz kapcsolódó Unicum-fogyasztási szokásairól egy évtizeddel ezelőtt Karácsony Gergely, amint ő lett Budapest főpolgármestere, számos Gyurcsány-ember (lásd még 2010 előtti világ árnyai) kapott pozíciót a városházán és a fővárosi cégeknél. Karácsony ugyanis éppúgy nem tehet semmit Gyurcsányék nélkül, mint például Donáth Anna és a többi balos politikus sem. El kell viselnie, hogy egyszer felemelik, máskor a villamos elé lökik, ahogy éppen a vélt politikai – baloldali – érdek diktálja. A végső döntést ugyanis mindenképpen a Szemlőhegy utca lakói, tágabb értelemben pedig a nemzetközi baloldal anyagi támogatói hozzák meg annak fényében, mi kell a további dollárok pártkasszába gurulásához.

Korábban írtuk

Azt persze valószínűleg a nem éppen a gyors észjárásáról ismert Karácsony Gergely is felismerte már, hogy ebből még sok kellemetlensége lehet. Amikor például a tömegközlekedési járatritkítás kapcsán Walter Katalin, Bajnai Gordon egykori szocialista miniszterelnök volt kabinetfőnöke, a Budapesti Közlekedési Központ jelenlegi vezetője egy csókosoknak rendezett háttérbeszélgetésen azt mondja, az utasokat ebbe a folyamatba nehéz lett volna bevonni, mert az olyan, mintha „hálaadás előtt megkérdeznék a pulykát, hogy mi legyen vele”, könnyen lehet, hogy Karácsony is a kezébe temeti az arcát. Ám legyen szó Walter Katalin pulykáiról, a 99 Mozgalom zavaros pénzügyeiről és úgy általában a baloldal kampányfinanszírozásáról vagy a Lánchíd-felújítás kapcsán kirobbant egyre nagyobb botrányról, Karácsony éppúgy egy kesztyűbáb, ahogyan például Donáth Anna és a nemzetközi baloldal összes többi magyarországi embere is. Nincs tehát az a Karácsony-karókkal védett biciklisáv, ami megvédje őt az újrázás felé tartó úton, amennyiben úgy döntenek, feláldozzák egy nagyobb cél érdekében.

Ez persze egy pillanatig sem menti fel a baloldali politikusokat tetteik következményei alól. Sem jogilag, sem pedig erkölcsileg. Egy dologban ugyanis ők maguk dönthettek: hogy saját jólétük érdekében elárulják-e Magyarországot.