Hirdetés

A 08.21-i, Alternatíva című Jobbszél – mint minden Jobbszél-jegyzet – abszurd, fiktív írás, novella, amely valamilyen létező problémát egy szürreális világba helyez, ahol Mátyástól Gyurcsányig, honfoglaló vezértől amerikai elnökig kitalált közegben mozognak és beszélnek a hősök. Ezúttal a Momentum elnökének arra az EP-választási vitában elhangzott mondatára – „ha nem lenne a Momentum, most olimpia lenne Budapesten” – reflektált, egy valóban erős feltételezéssel, amely a párt meg nem születését összekapcsolta az alapító meg nem születésével.

Az abortusz az emberi társadalom egyik legszörnyűségesebb velejárója, a gyilkosság minősített esete, amikor valaki egy védtelen, ártatlan emberre támad – ráadásul a saját vérére. Minden abortusz egy megismételhetetlen, egyszeri élet kioltása. Ezért bárkivel kapcsolatban elviselhetetlenül fájó ennek felemlegetése. Tudjuk azonban, hogy D. A. megszületett, ellentétben azzal a hatmillió magzattal (köztük legalább három testvéremmel), akiket az elmúlt hét évtizedben Magyarországon meggyilkoltak.

A novella internetes megjelenése után a szöveg- és főként műfaji környezetből kiragadva olyanok formáltak véleményt, akik sem az eredeti írást nem olvasták, sem a rovatot, annak jellegét nem ismerték. Az egyik nap még a tanárok mellett tüntetők hirtelen felturbózott gyűlölettel egy tanár kirúgásáért kezdtek akciózni, ugyanis mindez egybeesett azzal, hogy (sem pénzzel, sem bármi egyébbel nem járó, hetekkel korábban odaítélt) miniszteri dicsérő oklevelet kaptam, amiért az elmúlt tíz évben nemzeti ünnepekre összesen nyolc önálló színdarabot írtam a gimnázium diákszínpada számára, amiket egy kolléganőm kiváló rendezésében be is mutattak. Ezt honorálták most egy írásbeli dicsérettel…

Donáth Anna bizonyára különbséget tud tenni egy novella és egy kiáltvány között, de mint édesanyától ezúton elnézést kérek tőle. Remélem, Donáth Anna, a politikus többé nem fogja az abortuszt mint alapjogot támogatni, mert tudja, hogy minden megfogant élet egy személyiség.

Korábban írtuk