Mert kijük van most? Pártelnökként egy Mesterházy Attilájuk. Aki bizonyos szempontból biztosan jó választásnak tűnhetett, hiszen korából adódóan nem terheli MSZMP-s múlt, s még csak gyanúsítottként sem állt eddig a bíróság előtt, több szocialista társával ellentétben. Csakhogy arcszőrzetének eltávolítása sem változtatott azon, hogy politikai vitákban rémesen gyenge. Múlt hétfőn például a parlamentben nagyon oda akart szúrni Orbán Viktornak, amikor azt mondta: a fideszesek mindig romokról beszélnek az ország helyzete kapcsán, pedig ha jobban megnézik, ez építési törmelék.

„Sajnálom, hogy Freud úr nem lehet jelen, mert annak a mondatnak, amivel tagadni próbálta az előző kormány rombolását, mondván, hogy itt nem romhalmazok vannak, hanem építési törmelék – na, ennek a mondatnak Freud úr biztosan örült volna. Hát igen, sitt, urak, sitt. Az építési törmeléket sittnek hívják” – válaszolta erre Orbán Viktor. MSZP egyenlő sitt, a szocialista frakció kivételével ezen nevetett az egész parlament, szegény Attila meg ült megalázottan a székében.

Vagy itt van a demokráciáért mostanság nagyon aggódó Török Zsolt, az új szóvivő. Róla az a 2002-es mondata juthat eszünkbe, amikor kormánypárti képviselőként Szász Károly PSZÁF-elnökről így fogalmazott (a demokrácia jegyében): „Sajnálom hogy ilyen jogszabályok vannak Magyarországon. Szász Károllyal és a vele hasonlókkal szemben úgy kellene eljárni, hogy vagyonelkobzás, és onnantól kezdve tárgyalunk, hogy meddig fog a börtönben ülni.”

Nos, Török szóvivőként azzal szórakoztatja magát unalmában, hogy fideszes eseményeket zavar meg. Hol Budai Gyula sajtótájékoztatóján kezd el monologizálni, máskor egy fidelitasos rendezvényen tűnik fel. Nem szóltak neki, hogy ilyesmit parlamenten kívüli kispártok tagjai szoktak csinálni? Vagy gyakorol 2014 utánra? És a sor még folytatható lenne. Mondjuk Szanyi Tiborral, aki bármilyen rutinos róka, mostanában mintha jókora késésben lenne.

Történt, hogy Boross Péter augusztus végén azt nyilatkozta, szerinte meg kellene gondolni a gyermektelenségi adó bevezetését. Az MSZP kampányfőnökét nem zavarta, hogy Borossnak semmi köze a Fideszhez vagy a kormányhoz, de még az sem, hogy Semjén Zsolt kormányfőhelyettes nyilvánvalóvá tette, nem ért egyet az ötlettel. Szanyi múlt vasárnap, huszonnégy nappal a Boross-interjú után tartott sajtótájékoztatót, s közölte: nőellenes terveket sző a kormány a gyermektelenségi adóval.

A tehetségtelenséget Gyurcsány Ferenc is látja. Mostanában egyre többet mocorog, blogol, beszél, várja, hogy az önkormányzati választás után lecsaphasson és visszatérhessen pártja élére. Az MSZP mélyen van, de még lehet lejjebb.