Mulatságos hozzászólás volt, már csak azért is, mert az embernek ilyenkor könnyen elkalandoznak a gondolatai. Amikor meghallja például, hogy az RTL valójában a Fidesz házi tévéje, maga elé képzeli mondjuk Farkasházy Tivadart és Bajor Imrét a nyilván szintén jobboldali Heti hetesből. Állnak egymás mellett, Farkasházyn narancsszínű dzseki Orbán Viktor-kitűzővel, Bajor hátára terítve egy óriási nemzetiszínű zászló, s hevesen bólogatva, elégedett mosollyal hallgatják a Fidesz elnökének szónoklatát a Kossuth téren…

A fórum közönségének többi tagja persze nem ilyen mókásan fogta fel a helyzetet. Ők majd félórán keresztül boncolgatták, hogy a Fidesz-kormány elnyomja őket. És bármilyen hihetetlenül hangzik: teljesen komolyan így is gondolták, aminek persze megvan a logikus magyarázata. Ha ugyanis valaki megszokja, hogy csak egyféle álláspont hangozhat el a nyilvánosság előtt, aki pedig ellentmondana, azt elhallgattatják, az tragédiaként éli meg, amikor demokrácia lesz, és már van más vélemény is, mint az övé.

A politikusok szintjére lefordítva ez azt jelenti, hogy egy cenzorból soha nem lesz a demokratikus alapjogok hiteles védelmezője, bármennyire is igyekszik eljátszani az új szerepet. A demokratikus gondolkodás ugyanis belülről jön, ráncfelvarrással és egyéb plasztikai műtétekkel legfeljebb az évek múlását lehet valamennyire eltüntetni; ha a jellegzetes hang és az észjárás a régi, teljesen mindegy, hogy milyen betanult szöveget ismételget az illető.

A fenti történet múlt pénteken vált aktuálissá, amikor az MTV szerződést bontott a Nap-keltével. Az MSZP szombaton már kommentálta is az esetet: Simon Gábor választmányi elnök szerint „az eljárás minősíthetetlen volt, elfogadhatatlan és politikailag nem korrekt”. A szocialisták kétségbeesése teljesen érthető. Eddig természetes volt számukra, hogy egymásnak adták a kilincset reggelenként stúdióban. És ha mondjuk egy szombati napon Verebes István két szuszogás között feltett egy értelmetlen kérdést, ők azt válaszoltak, amit akartak, szavaik valóságtartalmát nem kérdőjelezte meg a műsorvezető.

Arra persze nincs garancia, hogy ezután másképp lesz, mint ahogy már a döntés pillanatában beindult a gépezet, hogy rövid száműzetés után a Nap-kelte még visszatérjen a köztévé képernyőjére. Tapasztalatból tudjuk, a szocialista politikus kitartó embertípus. Ám akármi is lesz az ügy vége, a jelzés szimbólumértékű: olyan idők közelegnek, amikor minden és mindenki a helyére kerülhet.

S akkor ne gondolja senki, hogy azért bűnhődik, mert nem fideszes. Egyszerűen annyi változik, hogy aki alkalmatlan a feladatára, azon majd nem segít az elvtársi múlt. A közönség új műsort akar, a régiből elege van.