A választások előtti utolsó közönségtalálkozót tartották az ellenzéki pártok vezetői. Szél Bernadett kétségbeesett arccal, félig sírva jelentette be:

– Ha Orbán nyer, engem börtönbe zárat.

– De Detti – szólt közbe egy provokátor. – Most is Orbán van hatalmon, és te itt szabadlábon beszélheted a hülyeségeidet.

– A választási rendszer antidemokratikus – vette át a szót Karácsony. – Az ellenzék egyszerűen nem győzhet. Ezért ha nyerünk, amire minden esélyünk megvan, akkor megváltoztatjuk.

– De Geri, ha a választási rendszer olyan, hogy nem nyerhettek, akkor hogyan fogtok nyerni és megváltoztatni?

– Ha Orbánék győznek – folytatta Gyurcsány –, a másként gondolkodó művészek nem kaphatnak állami támogatást.

– De Fletó, most is Orbánék osztják a pénzt. Enyedi Ildikó százmilliókból csinált filmet, aminek a díjátadóján a kormányt mocskolta. Fischer Ádám milliárdokat kap, miközben lefasisztázza Orbánt. Jordán Tamástól Stohl Buciig megannyi éhenhalásba hajszolt művész kapja a megbízatásokat és támogatásokat a fideszes önkormányzatoktól és érdekeltségektől. Az a baj, hogy Alföldinek lejárt a mandátuma a Nemzeti Színház élén, és így nem adhatja oda a román követség ünnepségére Erdély elcsatolásának évfordulóján?

– Ha a Fidesz nyer, nem lesz többé szabad választás – jelentette ki Vona.

– De hiszen a Fidesz nyerte a legutóbbi választást – akadékoskodott megint egy közbeszóló –, és még mindig demokrácia van.

– Ez magának demokrácia? – pattant fel egy baloldali szimpatizáns a nézőtéren. – A demokráciához az kell, hogy az esélyesebb ellenzéki jelöltre szavazzunk. Majd megírják az interneten, melyikre. A jobbikosnak a DK-sra, az LMP-snek a szocira.

– Bocs, ez nem sérti a véleménynyilvánítás jogát?

– Nem! Ez a demokrácia: elzavarjuk a Fideszt a francba, minden fideszest börtönbe csukunk, és megvonjuk a szavazati jogukat, hogy elő ne fordulhasson még egyszer egy ilyen antidemokratikus választás, hogy nem szavazhatok arra, akire akarok.