Hirdetés

Szeretjük a rendet és biztonságot, ugyanakkor fontos számunkra a szabadság is. A József Attila-i óhaj („Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet”) mindannyiunk vágya. Alábbi bemutatónkban egy eset háromféle megoldásáról készült kisfilmet vetítünk le. Először a szabadság, másodszor a rend hiányzik. A harmadik lehetne az ideális.

Alapszituációnk szerint az autó átlépte a záróvonalat, amit a közelben állomásozó járőr észlel, és leinti a gépjárművezetőt.

Első változat:

– Ismered a különbséget a záróvonal és a kutyaszar között? Csak az utóbbit lehet átlépni, ha eléd kerül. Itt mindjárt a helyszínen tízezer, csekken utólag húsz, mínusz öt büntetőpont. Úgy értem, pluszban, ne okoskodj! A rágódat kiköpöd, ha veled beszélek, szállj ki, és nézzük csak meg azt az elakadásjelző háromszöget a csomagtartóban. Mit? Jogom? Ne kacagtass! A jogsidat is elvehetném most itt, meg is ehetném, ha volna rá gusztusom. A személyidben az áll, bolti eladó, nocsak, már délben bezártatok? A kocsidat is lefoglalom, ha még egyszer közbepofázol, na, irány, meg ne lássalak itt többet, az ötezrest a zsebembe.

Korábban írtuk

Második:

– Jó napot kívánok, úgy láttam, a záróv…

– Úgy láttad? Hol a felvétel? Egyébként azzal is kitörölheted, mit állsz elém, sietek, ne korlátozd az állampolgárt a szabad mozgásban, fene a rendőrállami jó dolgodat. Igazolvány? Nejem nem kéne? Hívom az ügyvédem, úgy kirúgatlak, a lábad nem éri… Na, azért, hülye fakabát… Ne rinyálj, annyira nem fájhatott, épp csak a lökhárítóba akadtál bele…

Harmadik:

– Jó napot, uram! Sajnos átlépte a záróvonalat, ezzel veszélyeztetve a közlekedés biztonságát.

– Igazán sajnálom, nem volt szándékos. Mennyivel tartozom?

– Most csak figyelmeztetem, hogy jobban ügyeljen a szabályokra, mindannyiunk védelmében. Vezessen óvatosan, vigyázzon magára és embertársaira. Bő gyermekáldást kívánok, a szeretteinek hosszú életet!

– Köszönöm, és engedje meg, hogy gratuláljak, amiért ilyen éberen és törvényesen látja el a feladatát. További jó szolgálatot!