Sokan egy Róma melletti sátortáborban töltötték az éjszakát, de nem mindenkinek jutott hely. A Rómától keletre található Abruzzo tartományban tegnap 60 embert emeltek ki élve a romok alól. A mentést nehezíti a viharos idő és a rendszeres utórengések. A földmozgás súlyosan megrongált több történelmi templomot és más műemléket.

Nemcsak gyász, heves vita is kíséri az egyre több áldozatot követelő hajnali földrengést. Az epicentrumnak tartott L’Aquilában a megyei elnök a katasztrófavédelmet azzal vádolta, hogy nem vette figyelembe az előző napok rezgéseit, Abruzzót egész hétvégén és vasárnap este is szünet nélküli rezgések rázták meg, ráadásul március végén nagy erősségű földrengésre figyelmeztetett a tartományban működő geofizikai intézet egyik munkatársa. Őt a katasztrófavédelem pánikkeltésért fel is jelentette.

Meg lehetett volna előzni a tragédiát? – ezt kérdezi most Olaszország, miközben a mentők szerint már százötven az áldozatok száma, 1500 a sebesült, 50 ezernél több a hajléktalanná vált lakos, ők ott töltik az éjszakát, ahol tudják. Senki sem mer hazatérni, annál is inkább, mivel a helyszínre siető miniszterelnök, Silvio Berlusconi is bejelentette, hogy L’Aquilában az épületek fele lakhatatlanná vált. 15-20 ezer embert szállásolnak el szállókban, sátrakban, a többiek a szabad ég alatt vagy autóban töltik majd az éjszakát. Van, ahol kevesen, mivel a településen több a halott, mint a túlélő. Az egyik kisfaluban négy sorban sorakoznak a földre lefektetett koporsók.

A katasztrófavédelmet vezető Guido Bertolaso szerint abban az országban, ahol mindennapos a rezgés, csak Abruzzóban október óta több mint kétezerszer mozdult meg a föld, nem lehet előre megmondani, mikor lesz pusztító erejű földrengés. Bertolaso szerint a rengés által sújtott terület nem nagy, de a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű rengés hatalmas tragédiát okozott, annál is inkább, mivel az összedőlt épületek többsége évszázadokkal ezelőtt terméskőből épült, de a modernebbeknél sem tartották be a földrengésvédelem előírásait. Abruzzo nehéz éjszakára készül, teljes a biztonsági készültség is, hiszen a romok között már megjelentek a tolvajok, és csak L’Aquilában ötezer háziállat szabadult el.

Nem lehet megközelíteni a földrengés sújtotta helyek egy részét, így akadozik a mentés és az orvosi ellátás. Már a római kórházakat is mozgósították. Az olasz katasztrófavédelem rendkívüli ülést hívott össze, a köztársasági elnök és a kormányfő is figyelemmel követi az eseményeket. A súlyos természeti csapás miatt Silvio Berlusconi miniszterelnök elhalasztotta moszkvai látogatását.

(MR)