Fotó: youtube.com (képernyőfotó)
Hirdetés

Az oroszok a nyár közepén tesztelték a saját új technológián alapuló, Cirkon nevű hiperszonikus rakétájukat, amelyet a Gorskov admirálisról elnevezett, a Fehér-tengeren található fregattról lőttek ki. Ez a hangsebesség mintegy hétszeresével haladt, mielőtt a Barents-tenger partvidékén lévő földi célponthoz ért volna.

Ennél még meglepőbb volt a kínaiak tesztje augusztus végén. A Financial Times információi szerint az ő hiperszonikus rakétájuk mindössze 40 kilométerrel vétette el a célt.

John Ratcliffe, az Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzésének egykori igazgatója elmondta: már korábban figyelmeztette a Biden-kormányzatot, hogy nagyon meg fognak lepődni, amikor ráébrednek, mennyit fejlődött az utóbbi években a kínai hadiipar. Úgy fogalmazott, hogy most először „Kína behozta a lemaradást”.

A The Wall Street Journalnak nyilatkozó szakértők szerint a Dongfeng-17, vagyis a DF-17 Kína első olyan működőképes rakétája, amelyet hiperszonikus sikló járművel szereltek fel, és ez az első az ilyen típusú fegyverek sorában, amelyet a világ bármely pontján telepíthetnek. A rakéta által kibocsátott sikló jármű több mint 5500 kilométer/órás sebességgel képes cirkálni relatíve alacsonyan, szükség esetén irányt tud változtatni, mindez pedig lehetővé teszi a jelenlegi rakétavédelmi rendszerek kikerülését.

Korábban írtuk

A Global Times kínai állami lapi szerint a teszt „csapásként érte az USA Kínával szembeni stratégiai fölényét”.