A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a politikai mező közepén elhelyezkedő klasszikus polgári párt, és elhatárolja magát a szélsőségektől, de képviseli a demokratikus jobboldalt is – mondta Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke szombaton pártja müncheni kongresszusán, amelyen elfogadták a párt új alapprogramját.

Horst Seehofer beszédében néppártként jellemezte a CSU-t, amely a polgári közép mellett képviseli a demokratikus jobboldal „néha nagyon fundamentalista gondolkodású, értékkonzervatív” szavazóit és a „nemzeti konzervatívokat is, akik igent mondanak Európára, de nem akarják feladni a nemzetet”.

A kongresszuson egyhangúlag fogadták el A rend című alapprogramot. A 2007-es, Esélyt mindenkinek című programot felváltó dokumentumban a párt hitet tesz a multikulturális társadalommal szembeállított, úgynevezett német vezető kultúra mellet, és a menekültek és bevándorlók befogadásának korlátozása mellett, és elutasítja és a zsidó-keresztény alapozású európai kultúra megsemmisítésére törekvő politikai ideológiaként értelmezett iszlamizmust.

MTI