Fotó: ShutterStock.com/Nebojsa Markovic (illusztráció)
Belgrád, 2020. március 28.
Hirdetés

Szerbia elnöke, Aleksandar Vucic csütörtökön bejelentette, hogy pártja – a Szerb Haladó Párt – nem tart tömeggyűléseket a június 21-re tervezett parlamenti választás előtt, nehogy a rendezvényekkel lendületet adjon a betegség terjedésének. Bosznia, Észak-Macedónia és Albánia hatóságai nyomatékkal felszólították a lakosságot, hogy tartsa be a fertőzés elleni intézkedéseket.

Szerbia igen szigorú korlátozásokat vezetett be márciusban a járvány ellen, amelyeket azonban már csaknem teljesen feloldott. Fokozatosan engedélyezte a tömeggyűléseket a védőtávolság megtartásának, maszkok viselésének megkövetelése nélkül. Szerdán húszezren voltak egy labdarúgó-mérkőzésen, és a hétmilliós lakosú ország 71 új, bizonyítottan koronavírus-fertőzöttről adott hírt. Június elsején ugyanakkor csupán 18 új fertőzöttet jegyeztek fel.

Boszniában is hirtelen emelkedni kezdett a fertőzések száma, főként Szarajevóban. Csaknem 60 új esetet jelentettek szerdáról csütörtökre.

Korábban írtuk

Észak-Macedóniában szerdán heten haltak meg a fertőzés miatt, egy hónap óta a legtöbben. A 2,1 millió lakosú országban eddig 3364-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírussal, közülük 164-en haltak meg. Az egészségügyi hatóság szerint a halálesetszám újbóli emelkedésének és a járvány újraerősödésének oka, hogy három hete vallási ünnepre tömegek gyűltek össze.

Albániában csütörtökre 44 új fertőzést jegyeztek fel egy nap alatt, ami a járvány kezdete óta a legnagyobb emelkedés. Az ország bő két hete lazított a korlátozásokon. Bár a tömeges összejövetelek továbbra is tiltottak, sokan nem törődnek ezzel, és a hatósági szorgalmazás ellenére csak nagyon kevesen viselnek maszkot és kesztyűt.

Albániában eddig 1385-en fertőződtek meg bizonyítottan koronavírustól, és 35-en haltak bele.