Folyamatos dudálástól hangos Berlin központi sugárútja. Százezrek vonultak kaminonnal, traktorokkal a német fővárosba, hogy tiltakozzanak a baloldali kormány megszorításai ellen.

Hirdetés

A gazdák már több mint egy hete folyamatosan tüntetnek országszerte, de eddig Olaf Scholz kabinetje nem hallgatta meg őket. Ezért a tüntetők úgy döntöttek, hétfő estére Németország valamennyi tartományából Berlinbe vonulnak – ismerteti a hirtv.hu portál.

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Gazdatüntetés Németországban

480 millió eurót vonnának el a gazdáktól

A gazdák szerint elfogadhatatlan, hogy a baloldali német kormány velük, a fuvarozókkal, a vasutasokkal akarja megfizettetni azt, hogy eurómilliárdokkal támogatja Ukrajnát. A Scholz-kabinet ugyanis 480 millió eurót vonna el a gazdáktól úgy, hogy megszünteti az eddig nekik járó adókedvezményeket és üzemanyagtámogatást.

A Hír TV-ben Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő elmondta, a gazdáktól elvont pénz csak töredéke annak, amit Ukrajnába és a háborúba önt a berlini kormány. Christian Lindner német pénzügyminiszter ugyanakkor azt mondta a tüntető gazdáknak, hogy nincs több pénz a büdzsében, és mindenkinek ki kell vennie a részét a nehézségekből.

Korábban írtuk

„Lesznek, akik majd többet szenvednek, mint mások, ebben egyetértünk. De mindenkinek ki kell vennie ebből a maga részét. De a koronavírus válság alatt bevezetett állami támogatásokat és Áfa-kedvezményeket ki fogjuk vezetni”

– mondta a német pénzügyminiszter.

Fokozatosan szüntetik meg a támogatásokat

A miniszter annyit ígért, hogy nem egyszerre, hanem fokozatosan szüntetik meg ezeket a támogatásokat. A gazdák képviselői azonban nem engednek a követeléseikből, és kitartanak, mindaddig, amíg azok nem teljesülnek.

„A kormány kezében van a döntés, de ami sok az sok, elég volt. Ha a kormány visszavonja az adóemelés tervét, akkor mi is levonulunk a traktorokkal az utcákról, de ameddig ezt nem teszik meg, élni fogunk alkotmányos jogunkkal és tüntetni fogunk”

– jelentette ki a német gazdaszövetség vezetője.

A teljes cikket a hirtv.hu oldalon olvashatják.