Fotó: MTI, archív, illusztráció

Jelenleg egy új cseh kormány megalakulására az egyetlen reális lehetőség, hogy a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom kormánykoalíciót alakít a szociáldemokratákkal, és a kommunisták támogatásával parlamenti többséget szerez – mondta Martin Stropnicky, ügyvezető cseh külügyminiszter a Cseh Televízióban pénteken. 

„Támogatást csak attól lehet kérni, aki hajlandó megadni. (…) Az egyetlen lehetséges változat, hogy az ANO és a szociáldemokraták kormányt alakíthassanak, az a megegyezés a kommunistákkal a támogatásukról. Ugyanakkor most még nem biztos, hogy ez az elképzelés megvalósítható” – jelentette ki Stropnicky. A politikus az Andrej Babis vezete ANO mozgalom egyik alelnöke. 

Martin Stropnicky rámutatott: most még nem tudni, milyen eredménnyel végződik a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) belső szavazása a koalíciós részvételről, amelyet május 21. és június 14. között tartanak. 

A miniszter szerint a kormányalakítási hercehurca legfőbb oka, hogy a parlamenti alsóházba szokatlanul sok, kilenc párt került be, és ezért az erők nagyon megoszlanak. A jobboldal legfőbb érvét, hogy azért nem akarnak az ANO-val együttműködni, mert Andrej Babis ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt, Stropnicky puszta ürügynek nevezte.

Milos Zeman cseh államfő szerdán megerősítette, hogy másodszor is Andrej Babist nevezi ki miniszterelnöknek és bízza meg a kormányalakítással.

Zeman Prágában egy belpolitikai témájú tanácskozáson azt mondta, hogy Babis újabb kinevezése független attól, hogyan végződik a CSSD belső szavazása a tervezett ANO-CSSD kormánykoalícióról. Az elnök meg van győződve arról, hogy a nyár kezdetéig sikerül megalakítani az új cseh kormányt.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban 93 képviselője van (78 és 15), és csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg. Babis első kisebbségi kormánya januárban nem kapott bizalmat a parlamentben.