A felmérés szerint az amerikaiak 33 százaléka kifejezetten a tartósan magas benzinárak miatt változtatta meg az ünnepi hétvégére tervezett programjait.

Hirdetés

„Ami a repülőjegyeket illeti, [az amerikaiak] 18 százaléka változtatta meg terveit a repülőjáratokkal kapcsolatos problémák miatt” – állapította meg a felmérés.

A benzin ára pénteken átlagosan gallononként 4,842 dolláron (körülbelül 500 forint/liter) állt, miután június 14-én 5,016 dolláros (körülbelül 510 forint/liter) történelmi csúcsot ért el. Ezzel együtt az még mindig jóval magasabb, mint Donald Trump korábbi elnök utolsó hivatali napján, 2021. január 19-én volt; akkor átlagosan 2,38 dolláron állt (körülbelül 240 forint/liter).

Nem csak a kocsikázás, de a július 4-ei hagyományos kerti sütögetés költségei is drasztikusan megugrottak, és átlagosan 17 százalékkal nőttek az előző évhez képest az American Farm Bureau Federation (AFBF) szerint:

Korábban írtuk

A felmérés eredményei szerint 2 font (90 dekagramm) darált marhahús kiskereskedelmi ára 11,12 dollár (4300 forint), ami 36 százalékkal magasabb, mint tavaly. A mezőgazdasági minisztérium termelői árindexe szerint az egy évvel ezelőttihez képest a szarvasmarha ára a gazdaságok szintjén 17,5 százalékkal nőtt, a marhahús nagykereskedelmi ára azonban 14 százalékkal csökkent. Ez rávilágít az egész gazdaságot átható, a nagykereskedelmi és a kiskereskedelmi marhahúsárak közötti különbségekre, valamint arra, hogy az elmúlt néhány év eseményei jelentős hatással voltak a marhahústermelés és a szarvasmarhaárak alakulására, így azokat igen nehéz előre megjósolni.
A felmérésben szereplő számos más élelmiszer, köztük a csirkemell, a sertéskaraj, a házi készítésű burgonyasaláta, a frissen facsart limonádé, a babos csülök, a hamburgerzsemle és a sütemények ára is emelkedett.

A YouGov/CBS News közelmúltbeli felmérése szerint az amerikaiak többsége azt jelezte, hogy az élelmiszerek drágulása „nagyon nagy” hatással van az életükre.

(forrás)