Fotó: ShutterStock.com/Rodrigo Reyes Marin (illusztráció)
Hirdetés

„A COVID-19 vírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza, egészséges emberek közvetítésével a jelek szerint nem terjed, több súlyos betegséget okoz, mint az influenza, nincsenek még védőoltások és gyógyszerek, és megfékezhető” – összegezte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

A főigazgató szerint a kínai megbetegedések között csak 1 százalék nem mutatott tüneteket, és a legtöbbjüknél a két első nap során megjelentek a szimptómák.

Tedrosz aggódását fejezte a védőruházatok és maszkok hiánya miatt, ami miatt veszélynek vannak kitéve a fertőzötteket kezelő orvosok és ápolók.

Keddre az új koronavírus fertőzöttjeinek száma 77 országban és területen meghaladta 92 ezret, a halottak száma több mint 3100.

Hétfő este nyolc újabb ország jelentette, hogy megjelent a koronavírus területén: Indonézia, Portugália, Szenegál, Tunézia, Szaúd-Arábia, Jordánia, Marokkó és Lettország. Kedden Ukrajna is közölte, hogy van egy koronavírusos beteg, akit Csernyivciben ápolnak.

Az olasz katasztrófavédelem kedd esti tájékoztatása szerint 79-re nőtt a vírus halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig 2063-re emelkedett, a fertőzöttek közül 160 ember gyógyult meg.

Ferenc pápát nem fertőzte meg a koronavírus – jelentette kedden az Il Messaggero című olasz lap. A 83 éves egyházfő legtöbb múlt heti nyilvános programját, így a pápai audienciákat is lemondta megfázására hivatkozva.

Németország 31 új megbetegedést jelentett kedden, amivel 188-ra nőt a fertőzöttek száma.

Franciaországban az egészségügyben dolgozók számára 10 millió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban és további 15-20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez. Egy marseille-i kórházból 2000 maszkot loptak el kedden. Az országban körülbelül 120 iskolát bezártak a járvány két fő gócpontjában: Oise és Morbihan megyében. Az intézkedés 35 ezer, illetve 9 ezer diákot érint. Franciaországban 191 megbetegedést regisztráltak (a szám egy nap alatt hatvannal emelkedett), hárman közülük meghaltak.

Spanyolországban eddig mintegy 150 koronavírus-fertőzést regisztráltak az egészségügyi hatóságok, amelyből hét eset súlyos, a betegeket intenzív osztályon ápolják, de állapotuk stabil. A fertőzések lényegében az egész országot érintik, csupán néhány tartomány képez kivételt. Már 193 turista hagyhatta el azt az egy hete karantén alá vont tenerifei hotelt, ahol öt magyar is tartózkodik.

Belgiumban kedden 7 új koronavírusos megbetegedést jelentettek – írja a helyi sajtó. A hatóságok szerint az újonnan megfertőződött betegek Észak-Olaszországban jártak a közelmúltban. 3 páciens az ország flamand részen él, 3-an pedig Vallóniában, továbbá 1 közülük brüsszeli lakos.

A brit kormány kedden ismertetett készenléti terve nem zárja ki, hogy a munkaerő húsz százaléka is betegszabadságra kényszerül az új típusú koronavírus okozta esetleges széles körű nagy-britanniai járvány csúcspontján – közölte Boris Johnson brit kormányfő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi szakemberei folyamatosan tájékozódnak a cseh kollégáktól a két, Prágában koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált egyetemistával kapcsolatban, aki Magyarországon járt – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi budapesti sajtótájékoztatóján. A Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön át Prágába.

Az országos tisztifőorvos információi szerint jól érzi magát a japán partoknál veszteglő hajón megfertőződött magyar férfi, valamit két társa, aki jelenleg is karanténban van.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor ezredes arról beszélt, továbbra sincs Magyarországon olyan ember, aki az új koronavírussal fertőződött volna meg.

Gyors ütemben nő az iráni fertőzöttek és halálos áldozatok száma, a halottaké hétfőről keddre 11-gyel 77-re, a fertőzötteké pedig 1501-ről 2336-ra emelkedett – jelentette be az egészségügyi miniszterhelyettes napi teheráni sajtóértekezletén. Az iráni állami tévé szerint a parlamenti képviselők között 23 fertőzöttet találtak. Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője bejelentette, hogy az ország „hadban áll” a koronavírussal, és felszólította a hadsereget, hogy segítse az egészségügyi hatóságokat a megelőzésben és a fertőzöttek ellátásában.

Súlyos a dél-koreai helyzet romlása: 374 új esettel 5186-ra nőtt a koronavírussal megfertőződöttek száma, és az esetek zömmel az ottani gócpontnak számító délkeleti Tegú városban és környékén vannak. Mun Dzse In államfő bejelentette, hogy a kormány további 25 milliárd dollárnak megfelelő összeget áldoz a járvány elleni küzdelemre. Az elnök bocsánatot kért a lakosságtól amiatt, hogy nincs elég egészségügyi maszk az országban.

Nem működött kedden Iránban a Wikipédia közösségi internetes enciklopédia perzsa nyelvű változata, mert koronavírus-fertőzésben meghalt Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető egyik tanácsadója, Mohammad Mirmohammadi – közölte a NetBlocks nevű jogvédő aktivistacsoport. Egy kanadai tanulmány szerint Kínában is hetekig cenzúráztak az internetet, mielőtt a vezetés be nem ismerte, milyen kiterjedt a járvány.