Fotó: youtube, alliance defending freedom
Fotó: YouTube, Alliance Defending Freedom

Barronelle Stutzman, a 72 éves, Washington állambéli virágüzlet-tulajdonos keresztény hitére való hivatkozással nem volt hajlandó biztosítani a virágdekorációt egy meleg esküvőre. Négy évnyi pereskedés után most a bíróság a meleg pár javára döntött.

Az Egyesült Államok alkotmányának első paragrafusa kimondja többek között a szabad vallásgyakorláshoz való jogot. Washington állam legfelsőbb bírósága azonban ennél az alkotmányos alapjognál láthatóan fontosabbnak tartja a szövetségi állam antidiszkriminációs törvényét, ezért Stutzman ellenében döntöttek tegnap, s az asszonyt 1000 dollár megfizetésére kötelezték – számolt be a Fox News.

Indoklásuk szerint az alaptörvény első bekezdése nem terjed ki a virágcsokrokra, és egy meleg pár esküvőjére lehet anélkül virág-dekorációkat készíteni, hogy azzal a kereskedő támogatná a melegek házasságát.

Stutzman ügyvédei azonnal bejelentették, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságánál fellebbeznek az ügyben: „A szólásszabadság és a vallás szabad gyakorlása nem csupán valamiféle többségi szeszély, hanem az alaptörvénybe foglalt garanciák”.

Stutzman a 2013-as eset előtt többször adott már el virágot a párnak, bár tudta, hogy melegek. Azonban ugyanezt nem volt hajlandó megtenni az esküvőjükre, hiszen – mint mondta – az ellenkezett volna keresztény hitvilágával.

demokrata.hu