Fotó: MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
Az orosz külügyminisztérium által közreadott kép a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján részt vevő politikusokról 2023. augusztus 22-én
Hirdetés

A BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozójának egyik fő témája az új tagok felvételére vonatkozó keret és a kritériumok megállapítása volt. Bár a csoport minden tagja hangsúlyozta, hogy támogatja a bővítést, annak tempójában és mértékében nem értettek egyet.

Eddig több mint negyven ország jelezte, hogy csatlakozna a BRICS-hez.

„Megegyeztünk a bővítés kérdéséről” – mondta Pandor egy helyi rádióadónak. „Elfogadtunk egy dokumentumot az irányelvekről, alapelvekről és folyamatokról azon országok számára, amelyek a BRICS tagjai szeretnének lenni” – mutatott rá.

A tárcavezető megjegyezte, hogy további részletek a csúcstalálkozó csütörtöki zárónapján várhatóak.

A BRICS vezetői támogatják a bővítést, de a pontos menetrendről nem értenek egyet

A BRICS egységét szorgalmazta szerdán Johannesburgban Hszi Csin-ping kínai elnök, miközben a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát magában foglaló országcsoport vezetői a csúcstalálkozón a szervezet további bővítése mellett foglaltak állást, hogy szembe tudjanak nézni a világméretű „zűrzavar és átalakulás” korszakával.

Míg az összes tagállam nyilvánosan támogatta a bővítést, továbbra is megosztottak abban a tekintetben, hogy hogyan és milyen gyorsan történjék az új tagok felvétele.

Kína régóta szorgalmazza a bővítést, tekintettel a Washingtonnal fenntartott kapcsolatai romlására és az ukrajnai háború kiváltotta feszültségekre.

„A világ nagy változásokon, polarizáción és átcsoportosuláson megy keresztül; a zűrzavar és az átalakulás új korszakába lépett” – jelentette ki Hszi Csin-ping elnök, aki fontosnak nevezte, hogy a BRICS-tagállamok „mindig találjanak alkalmat saját maguk erősítésére az egység révén”.

Az ukrajnai háború miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok által elszigetelt Oroszország a BRICS gyors bővítését támogatja, és ellensúlyozni kívánja a Nyugat befolyását. Putyin videobeszédében kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak és a csatlósainak a hegemóniájuk megőrzése iránti vágya vezetett az ukrajnai háborúhoz.

Cyril Ramaphosa, a vendéglátó Dél-afrikai Köztársaság elnöke kedden közölte, hogy ő és Hszi Csin-ping hasonló nézeteket vall a BRICS bővítésével kapcsolatban.

Brazília és India, amelyek szorosabb kapcsolatokat kívánnak kiépíteni a Nyugattal, nem támogatják a szervezet gyors bővítését.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő kedden elutasította azt az elgondolást, hogy a BRICS az Egyesült Államok, illetve a hét legfejlettebb ország csoportjának (G7) riválisa legyen. Míg a szomszédos Argentína csatlakozását támogatta, kijelentette, hogy az új tagoknak eleget kell tenniük bizonyos feltételeknek, hogy a csoport ne váljon „Bábel tornyává”.

Narendra Modi indiai miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy országa, amely óvakodik a kínai dominanciától, teljes egészében támogatja a bővítést. Egy indiai illetékes viszont kedd este közölte, hogy a vezetők közötti beszélgetésen Modi jelezte, hogy alapvető szabályokra van szükség azzal kapcsolatban, hogyan történjék a bővítés, és ki csatlakozhat.

Dél-afrikai vezetők szerint több mint negyven ország mutatott érdeklődést a csatlakozás iránt, közülük huszonkettő hivatalosan is bejelentette szándékát.

Legalább tizenöt lehetséges új tagállam – közöttük Szaúd-Arábia, Algéria és Argentína – fontolgatja, hogy csatlakozik a BRICS Új Fejlesztési Bankjához (NDB) is.

Korábban írtuk