A hatóságok szerint a Parlament előtt szerda este tartott felvonulást követően a tüntetők egy szakadár csoportja mászott föl a Hyde Park Cornernél lévő, a brit királyi tüzérezred előtt tisztelgő Royal Artillery emlékműre. Az eseményről készült és az internetre feltöltött felvétel negatív visszhangot váltott ki az emberekből, de a londoni rendőrség szerint a tüntetők cselekedetükkel nem sértették meg a törvényt.

Hirdetés

Tudjuk, hogy az online térben néhány ember azt kérdezgeti; miért nem tartóztattuk le a tüntetőket?” – áll a rendőrség közleményében. „Semmilyen szabály sincs érvényben, amely értelmében törvénytelen lenne fölmászni egy emlékműre, így a hatóságoknak nem áll módjukban azonnal letartóztatni az embereket, de közbeavatkozhatnak és egyértelművé tehetik, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan” – indokolta a rendőrség, hozzátéve, hogy a videón látszik, hogy a rendőrök pontosan így jártak el.

A legtöbb ember egyetértene abban, hogy elfogadhatatlan fölmászni vagy bármilyen módon tiszteletlenül bánni egy emlékművel” – közölte a rendőrség, hozzátéve, hogy éppen emiatt mindent meg is tettek az utóbbi napokban azért, hogy elkerüljék hasonló esetek megismétlődését. A rendőrség közleményében sajnálatát fejezte ki, hogy nem tudott elég hamar cselekedni, hogy megállítsa a tüntetőket, mielőtt még elértek volna az emlékműhöz.

Westminster városában gyülekezési tilalmat rendeltek el szerda este 7 óra 50 perctől egészen csütörtök hajnali két óráig.

Korábban írtuk

A tüntetésen a rendőrök csak egy embert tartóztattak le, támadófegyver birtoklása miatt.